Dvakrát denně vyjíždějí v Praze kropicí vozy, které proudem vody ochlazují vzduch v ulicích.

Stinná místa nebo ochlazení u mlžítek nabízí pražská zoologická zahrada, která v horkých dnech myslí nejen na návštěvníky, ale i na své obyvatele. Třeba pro lední medvědy zaměstnanci připravují zmrzlinu z ovoce, zeleniny a ryb. „Dbáme také na to, aby všechna zvířata měla stinné místo, kam se schovat, a dostatek čerstvé vody," řekl mluvčí zoo Martin Smrček.

Stoprocentní nárůst počtu návštěvníků zaznamenaly Žluté lázně u Vltavy, které ve čtvrtek navštívilo 3000 lidí. „Někteří odvážlivci se koupou přímo ve Vltavě, jiní využijí osvěžení ve sprchách a u fontánek nebo se jen posadí na molu a máčí si nohy v řece," uvedla mluvčí Hana Tietze.

Na pláži je pro každého místa dost

Tisíce lidí budou o víkendu i u Hostivařské přehrady. „Konečně začalo to správné léto," raduje se správce koupaliště. Očekává, že k přehradě dorazí kolem tří až čtyř tisícovek rekreantů. „Kapacita je ale 8000 lidí, takže se lidé nemusí bát, že se budou v Hostivaři tísnit. Na travnaté i písečné pláži je pro každého místa dost," řekl.

Zato v přírodním koupališti v Radotíně musí návštěvníci počítat s omezenou dobou pro vstup. „Kapacita je 800 lidí, zájem bude ale rozhodně vyšší, vstup proto omezujeme na čtyři hodiny," řekla správcová radotínského biotopu.

Zvýšená zátěž na řidiče z povolání

Pražský dopravní podnik začal zaměstnancům podávat chlazené nápoje, v každé vozovně mají k dispozici pítko se sodovkou. „Horké dny zvyšují zátěž všech účastníků silničního provozu a zejména řidičů z povolání. Dopravní podnik se snaží řidičům MHD práci při vysokých teplotách zpříjemnit a zajišťuje jim dostatečné množství nápojů, klimatizaci a letní variantu uniformy," uvedla mluvčí Aneta Řehková.

Podnik očekává potíže s horkem poškozenými kolejemi. Největší problémy jsou se staršími modely kolejnic, třeba na předmostí Hlávkova mostu nebo v oblouku na Chodovské ulici.