Oproti předchozímu roku je to nárůst o více než tisíc tun a od roku 2012 se v Pra-ze zkompostovalo už téměř 32 tisíc tun. „Množství za první pololetí 2017 je prakticky totožné v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Rozdíl je jen 13 tun ve prospěch loňska,“ popsal stávající stav mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Výškové budovy na Pankráci - pražský Manhattan nebo La Défense, jak kdo chce.
UNESCO se opět zabývá Prahou. Vadí plánovaná výstavba na Pankráci

S čísly by ale mohlo zamávat ještě nadcházející období. „Teprve nás čekají tradičně silné měsíce říjen a listopad,“ dodal mluvčí. Na podzim totiž přibývá větší množství bioodpadu ze zahrad, třeba listí.

Bioodpad často končí ve špatných popelnicích

Potenciál kompostování v Praze ale zatím není naplněný. Podle analýzy Pražských služeb hází lidé do směsného odpadu i ten biologický, odhadem je ho tam pětina.

Závod Napříč Prahou - přes tři jezy.  Šítkovský, Staroměstský a Helmovský
Na Vltavě pluly stovky plavidel. Konal se tu skautský závod přes tři jezy

Navíc je třeba dávat pozor, co v hnědých popelnicích končí. Nejčastěji jde o listí, posekanou trávu či zbytky pečiva a uvadlé rostliny. „Bioodpad nelze zaměňovat za gastro odpad. Do nádob nepatří živočišné tuky a ole-je, maso, exkrementy masožravých zvířat, obalové materiály nebo uhynulá zvířata,“ vyjmenoval Mana.

První křest v Zoo Praha byl věnován novému rozšířenému vydání Lexikonu zvířat od A do Z. Kmotrami se staly náměstkyně primátorky E. Kislingerová a radní hl. m. Prahy a radní MČ Praha 3 I. Ropková. Akci moderoval Václav Žmolík.
Pražská zoo oslavila 86. výročí od svého otevření

Hnědou popelnici a její vyvážení si může od Pražských služeb každý občan pořídit. Metropole od letošního května navíc testuje pilotní projekt rozmístění a vývoz nádob zdarma, a to na vybraném území Prahy 13.

Kompostárnu nejvíce využívají místní

Třídění biologického odpadu podporuje i vedení města. Přispělo proto zřízením vlastní kompostárny ve Slivenci. Ta se otevřela v červenci letošního roku a provozují ji Lesy hlavního města. „Přijali jsme už přes 84 tun rostlinného odpadu. Na kompostovací ploše máme naloženy čtyři tzv. zakládky, tedy podle přesné receptury namíchané hromady nadrceného materiálu, kde probíhá kompostování,“ uvedla mluvčí Lesů hlavního města Petra Fišerová.

Protest taxikářů. Ilustrační foto.
Další protest taxikářů proti Uberu se v pondělí chystá na letišti

Téměř polovinu množství do Slivence navezli místní obyvatelé, nejčastěji ze Slivence, Holyně či Hlubočep, zbytek pak pochází z údržby městské zeleně. „Z materiálu nejvíce převažují větve, listí a posekaná tráva,“ popsala Fišerová. Kompostárna od začátku října rozšiřuje provoz. Nově přijímá i odpad od firem, které pečují o městskou zeleň a mají smlouvu s hlavním městem.

Napadení seniora.
Muž, který na jaře zbil důchodce na autobusové zastávce, dostal podmínku

„Jednotlivci mohou v kompostárně měsíčně zdarma uložit až 250 kg odpadu, firmy mají tuto službu zpoplatněnu,“ dodala Fišerová. Vedení města také uvažuje, že by založilo další městské kompostárny. Pražané navíc nově budou moct žádat o zapůjčení kompostérů.

Jak získat kompostér?
Metropole nabídne Pražanům 1750 kompostérů, z nichž 1400 bude o objemu 1000 litrů a 350 o velikosti 2000 litrů. P Podmínkou je umístění zařízení na vlastním či pronajatém oploceném pozemku.

Zájemci se můžou hlásit na webu Odpadového centra. P Nejprve se vyhoví žádostem z městských částí, které byly zaslány v době, kdy magistrát ověřoval zájem před podáním žádosti o dotaci. P Metropole momentálně čeká na vyjádření Státního fondu životního prostředí stran dotace na nákup kompostérů.

Kde třídit bioodpad?
Kompostárna Slivenec P Sběrné dvory P Speciální velkoobjemové kontejnery.
Placená služba svozu hnědých popelnic (Pražské služby).

Stormtroopeři opravují Paralelní Polis v Holešovicích.
OBRAZEM: Stormtroopeři ze Star Wars se dali v Praze do opravy fasády