Ve čtvrtekodpoledne v centru hlavního města začal kulturně-gastronomický festival Ochutnejte Evropu, který doprovází Evropský summit regionů a měst.

Ve spodní části Václavského náměstí, Na Příkopech a na Staroměstském náměstí se mohou lidé u stánků či podií seznamovat s nejrůznějšími evropskými regiony, zejména mohou ochutnat jejich tradiční pochoutky a nápoje.

Pravé taliány pro Adély

Pražanům se představují také jednotlivé městské části, například Praha 1, 2, 3, 6, 9, 11, 15 či 20.

Praha 6 nabízí 6 tradičních výrobků, hanspaulské víno, ovenecký sýr či střešovické taliány. „Jde o výrobek z vepřového masa, který se vaří, ale neudí a jeho výroba trvá zhruba týden. Vypadá jako větší buřt. Před konzumací se půl hodiny ohřívá, pak se podává s křenem a hořčicí,“ vysvětlil řezník Hudera, jehož podnik taliány vyrábí. Právě talián s Ořechovským rohlíkem stojí 30 korun, malé pivo stojí 15 a láhev vína 60 korun.

„Ceny nejsou tak vysoké, což je dobře. Za sto korun jsem se najedl i napil a ještě si užil dost kultury,“ řekl jeden z návštěvníků akce Kamil Jasánek z Prahy 9. Návštěvníkům se tak zdáli dražší pouze pravé bavorské klobásky, tři malé klobásy v housce stojí 60 korun. Také belgické pivo je o něco dražší než to české.

Lahůdky podráždí chuťové buňky

Dále mohou návštěvníci ochutnat například ovčí sýry z pravé slovenské salaše, originální limonádu z rakouských Alp, která je složená z 32 bylin, víno z francouzské Provence nebo také moldavské šumivé víno a mnoho dalších dobrot.

Na festivalu Ochutnejte Evropu, který zahájil primátor Pavel Bém (ODS) společně s předsedou Výboru regionů Lucem Van den Brandem,vystupuje také několik známých hudebníků a kapel, například Čechomor či Fun Lovin´ Criminals, ale také mnoho folklorních kapel z různých regionů.

Akce pokračuje ještě v pátek a sobotu, kromě pár desítek stánků si mohou návštěvníci přijít poslechnout Gipsy.cz a po nich irské The Hot Club Of Dublin.

Své zastoupení v podobě hudebních vystoupení či stánků s prezentacemi regionů mají také regiony z Maďarska, Francie, Slovinska, Řecka, Nizozemska či Itálie. Vybrané speciality spolu s kulturní nabídkou zde budou prezentovat i některé pražské městské části.