Často se jedná o místa, kam by turisté sami nezavítali 
a kam běžné průvodce nezvou. „Hlavně jsme chtěli jít pod povrch obrazně. Je to o tom, jak se dostat Praze pod kůži, proniknout do života místních, vyhnout se davům turistů, rozpoznat pozlátko a seznámit se s kulturou více do hloubky,“ vysvětluje grafička Aneta Peckelová.

Rady ohledně dopravy či suvenýrů

Kouzlo originální mapy však netkví jen v informacích o zajímavých lokalitách v hlavním městě. Nabízí i rady ohledně dopravy nebo suvenýrů. Cizinci se tak dozví, že jezdit po Praze v taxi vyjde draho a navíc je to pomalejší, než využít tramvaje či metro, nebo že Krteček je dnes jako památka na Českou republiku mnohem trefnější než Matrjoška.

Součástí je i malý slovníček nejpotřebnějších frází, tipy 
z klasické české kuchyně 
a rubrika s názvem Chovej se jako místní, která by měla uchránit nezasvěcené turisty před kulturním šokem - aby se nedivili, když se jim na otázku „Jak se máš?“ dostane upřímné odpovědi, že nejsme rádi nazývání postkomunistickou zemí, že se považujeme za pivní experty nebo jak to 
u nás funguje s dýškem.

Na první pohled je poznat, že celou mapu mají na starosti mladí lidé. Je napsaná svěže 
a s vtipem, má osobně přátelský ráz a zmiňuje zajímavé vychytávky i tipy, jak si v Praze nezkomplikovat život.

Zajímavá místa 
i mimo centrum

„Chceme turistům ukázat 
i čtvrtě, kde žijeme tím, že označíme zajímavá místa mimo turistické centrum a necháme je poznávat město na vlastní pěst. Doufáme, že zvídavé jedince naše nabídka zaujme, zůstanou ve městě déle a vypraví se třeba do Vršovic do Krymské ulice,“ uvádí Eva Křížová, zakladatelka USE-IT iniciativy v Česku.

Náklad mapy2011 - 35 tisíc kusů
2012 - 50 tisíc kusů
2013 - 88 tisíc kusů
2014 - 80 tisíc kusů
(+ plus případný dotisk)

V současnosti vychází mapy Jůzit v Praze, Ostravě, Brně, Českých Budějovicích a Českém Krumlově a každá je specifická právě pro své město. Připravují se i pro Olomouc a Plzeň. Přibližně jedna třetina informací v nich je každoročně obměňována podle ohlasu jejich uživatelů, ostatní body jsou průběžně aktualizovány.

„Je to hlavně o nadšení. I teď, když jdu Prahou, nosím u sebe pár map a jakmile vidím někoho, kdo si neví rady, hned k němu přijdu a mapu mu nabízím. Turisté si mapy oblíbili," říká jedna z dobrovolnic. Mapy jsou distribuovány zdarma a vydávány v převážně angličtině.

Zastřešuje je organizace USE-IT Europe. Ta vznikla v roce 2007, když spojila všechny organizace USE-IT sdílející stejnou myšlenku, tedy vytvořit nekonvenčního průvodce. Mapy jsou dostupné ve vybraných hostelech a informačních centrech, prostřednictvím univerzit a vzdělávacích institucí se zase dostanou k zahraničním studentům.

V současnosti tvoří mladí lidé dvacet procent celkového počtu turistů a jejich průměrné výdaje rostou. Celý projekt je tedy koncipován tak, aby v každém městě představil něco neotřelého.

Kde jinde najdete mapu USE-IT?Mapu USE-IT najdete v následujících městech: Antverpy, Bratislava, Brusel, Drážďany, Glasgow, Helsinky, Milán, Oslo nebo Vídeň. Celkem ji lze najít ve více než třiceti městech Evropy.

Čtěte také: Pražané mohou pomoci vytvořit filmovou mapu metropole

Sabina Dudová