Prodloužený motorkářský víkend od 5. do 8. července zahájí v předvečer oslav megakoncert legendární skupiny Rolling Stones v Letňanech. Zatímco britští hudebníci v čele s Mickem Jaggerem zde v minulosti už vystupovali, pro mnohé "harlejáře" ze 71 světa (podle organizátorů se očekávají hosté také třeba z Fidži, Portorika či z oblasti polarního kruhu) bude návštěva Prahy premiérou.

Spanilá jízda v rámci Prague Harley Days 2016.
Nejstarší Harley-Davidson klub slaví v technickém muzeu. Uvidíte i Hapkův stroj

"Chtěli jsme místo, které bude mimořádně atraktivní a přitažlivé. Praha a Česká republika to splňují,“ vysvětlil tento týden na tiskové konferenci výběr místa Trevor Barton, manažer péče o zákazníky firmy H-D International. Roli hrál určitě i fakt, že v Praze sídlí nejstarší H-D klub na světě a momentálně probíhá v Národním technickém muzeu výstava 90 let Harley-Davidson Clubu Praha.

Zdroj: Youtube

"Nezáleží, na čem jezdíš nebo jestli vůbec jezdíš… Tohle je oslava klukovských snů, touhy po svobodě a volnosti na dvou kolech, která spojuje generace i světadíly," zvou pořadatelé na oficiálních webových stránkách.

Hlavní atrakcí celé akce bude sobotní spanilá jízda historickým centrem Prahy, na kterou se ve třech vlnách vypraví čtyři tisíce motocyklů. "Startujeme na Letné a pojedeme přes Václavské náměstí, okolo právnické fakulty na náměstí Jana Palacha. Tam bude krátká zastávka. Poté Chotkovou ulicí, přes Letnou a zpět na holešovické Výstaviště," popisuje trasu spanilé jízdy Martin Heřmanský z H-D International.

Sraz motocyklů Harley-Davidson.
V centru Prahy se sjelo asi 1500 motocyklů Harley-Davidson

Právě na Výstavišti bude centrum oslav fanoušků a majitelů legendární americké značky. Jednodenní vstupenka vyjde na zhruba dva tisíce korun. Pivovar Staropramen uvaří speciální edici nealkoholického piva tak, aby jej mohli pít i lidé, kteří usednou za řídítka harleyů.

Doprovodný program zahrnuje také unikátní výstavu 150 nejslavnějších modelů. "Budou to opravdové rarity, například Harley-Davidson F1000 Race z roku 1929, nebo renovovaný a funkční harley z roku 1918," uvedl koordinátor Michal Stach. Motorkáři se taky mohou těšit na mistrovství Evropy v thajském boxu, charitativní aukce nebo vyjížďky do turistických míst Středočeského kraje.

Spanilá jízda v rámci Prague Harley Days 2016.
OBRAZEM: Spanilá jízda po Praze, v hlavní roli Harley-Davidson

Tamní vedení schválilo desetimilionový příspěvek na akci, za což čelí kritice opozice. Proč by z veřejného rozpočtu měly jít peníze na soukromou akci, která se navíc koná v Praze? Hlavní město přitom přispělo jen pěti miliony korun. 

Někteří obyvatelé metropole mají z monstrózní akce na začátku letních prázdnin trochu obavy. Zvládne jejich "matička Praha" takový nápor? Hlavní organizátor 115. výročí Harley-Davidson Jaroslav Vavřina však tvrdí, že Čechům se slavná značka hodně líbí. Navíc zajímavý výdělky argumentuje třeba Vladislava Hujová, starostka Prahy 3. Do veřejných rozpočtů by podle pořádající agentury i zástupců magistrátu měli "harlejáři" přinést zhruba 550 milionů korun.

Michal Šesták, hlavní organizátor Prague Harley Days
Harley-Davidson ovládnou Výstaviště. Na Václavské náměstí jich přijede 1500

"Celých šestaosmdesát procent z nich totiž vnímá značku Harley-Davidson jako sympatickou a každý druhý Čech by se rád na motocyklu americké legendy alespoň jednou svezl," řekl Vavřina a dodal, že v Praze budou mít skvělou příležitost poznat životní styl, nasát atmosféru nebo si jen prohlédnout zajímavé motocykly z celého světa. 

Další výlet do Prahy plánuje také Karen Davdisonová, pravnučka Arthura Davidsona, jenž spolu s Williamem S. Harleyem v roce 1903 firmu na výrobu motorek založil v Milwaukee ve státě Winsonsin.

Areál pražského Výstaviště čeká přestavba.
Výstaviště v Praze obléká nový háv. Jde o předvolební trik?