Účastníci se shromáždili odpoledne na Staroměstském náměstí. V průvodu, který poutal velkou pozornost turistů, šly asi dvě stovky lidí v historických vojenských uniformách. Nechyběly elegantně oblečené ženy v dobových šatech.

Na Malostranském náměstí stával Radeckého pomník

Průvod zamířil přes Mariánské náměstí a Karlův most na Malostranské náměstí. Doprovázela ho dechová hudba, která na Malé Straně zahrála několik českých písní i slavný Radeckého pochod, který jako poctu jeho vítězstvím z roku 1848 nad Sardinským královstvím složil Johann Strauss starší.

Na Malostranském náměstí v minulosti stál Radeckého pomník odlitý z děl ukořistěných piemontské armádě. Sousoší ale bylo v roce 1919 jako symbol monarchie odstraněno. Od té doby je v Lapidáriu Národního muzea. O jeho návrat organizátoři dnešní akce usilují.

Radecký patřil k nejúspěšnějším vojevůdcům 

Praha plánuje rekonstrukci Malostranského náměstí, z kterého v minulých měsících zmizelo parkoviště. Zda se na náměstí vrátí Radeckého socha, není jasné. Radeckému jeho příznivci odhalili minulý týden také pamětní desku v Sedlčanech na Příbramsku, poblíž kterých se vojevůdce narodil.

Jan Josef Václav hrabě Radecký z Radče patřil k nejúspěšnějším vojevůdcům své doby a dodnes je jedním z nejvýznamnějších velitelů českého původu vůbec. Za svůj dlouhý život stačil potomek staré české šlechty vyhrát řadu bitev, posbírat téměř všechna vyznamenání habsburské monarchie a podílet se také na reformách armády. Narodil před 250 lety, 2. listopadu 1766 v Třebnici u Sedlčan, zemřel o 91 let později v italském Miláně.

Čtěte také: Soud zrušil zákaz pochodu odpůrců Zemana 17. listopadu v Praze