Korunovace se odehraje v neděli ve 13.00 ve svatovítské katedrále. Lidé ji budou moci sledovat na obrazovkách na Hradčanském náměstí. Veřejně přístupný pak zase bude korunovační průvod Karla IV. a Blanky z Valois z Hradu na Staré Město.

Korunovační průvod i jarmark 

Rekonstrukci historické události, kterou odborně připravili především historikové z Akademie věd a Karlovy univerzity, bude doprovázet bohatý program pro veřejnost. V sobotu i v neděli bude u Karolina na Ovocném trhu představen život ve středověké Praze, lidé uvidí jarmark s ukázkami řemesel i městských lázní.

V neděli bude velká část programu na Staroměstském náměstí, kam dorazí korunovační průvod. Uskuteční se dvorská hostina, bude se tančit a od 18.00 začne velký rytířský turnaj na koních. Program zakončí ohňové představení dvorních kejklířů.

Rekonstrukce korunovace 

Program je podle webu pokusem o rekonstrukci korunovačního řádu českých králů sepsaného Karlem IV. a podle dalších historických pramenů. Slavnost, při níž se stal králem Karel Lucemburský a královnou Blanka z Valois, se konala 2. září 1347 v románské Spytihněvově bazilice svatého Víta na Hradě a sloužil ji první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Baziliku tehdy obklopovala stavba nové katedrály.

Karel už dříve přikázal zhotovit Svatováclavskou korunu, která se pak provždy stala symbolem českého státu a hodnosti panovníka. Pro rekonstrukci korunovace bude zapůjčena kopie koruny, originál je s dalšími artefakty přechováván v Korunní komoře svatovítské katedrály a vystavován jen výjimečně.

Kopie korunovačních klenotů

Organizátoři oslav nechali zhotovit gotické žezlo a jablko pro krále i královnu, aby korunovační klenoty odpovídaly pravděpodobnému vzhledu v době před polovinou 14. století. Součástí dnešní kolekce korunovačních klenotů jsou totiž pozdější žezlo a jablko.

Vznikly také repliky korunovačních rouch pro krále a královnu, královský baldachýn či trůn českého krále podle Zlaté buly Karla IV. Pořadatelem rekonstrukce je Karlova univerzita a město Praha, podílí se na ní také pražské arcibiskupství či Metropolitní kapitula u sv. Víta.

Čtěte také: Divadelní Vyšehrátky se budou letos věnovat Karlu IV.