Praha zakáže segway tzv. nařízením, které schvaluje městská rada. „Po projednání s městskou částí Praha 1, která eviduje nejvíce stížností na provoz segway, byla vybrána varianta, kde po schválení nařízení bude zakázáno používat segway na území Pražské památkové rezervace a na přilehlém území, a to včetně lokality ohraničené ulicemi Legerova, Rumunská, náměstí Míru a Anglická," píše se v materiálu.

Nařízení se nebude vztahovat pouze na policisty nebo strážníky městské policie, kteří segway příležitostně využívají.

Zákaz Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, kdy zákon vymezil a definoval, co to je segway. Do té doby na vozítka zákon pohlížel jako na chodce.

Praha měla připraveno několik variant, kde by jízda na segway byla zakázána. Mezi nimi například ta, kdy by nesměly jezdit v oblasti, kde je zároveň zákaz vjezdu aut nad 3,5 tuny, tedy území Prahy 1 a 2, případně zákaz vjezdu aut nad 6 tun. Město také pracovalo s verzí, že by vytvořilo seznam ulic, kam by vozítka nesměla.

Na provoz vozítek si dlouhodobě stěžovali obyvatelé a radnice Prahy 1. Právě tady jezdí vozítek segway nejvíce. Praha 1 dříve navrhovala, aby mohla jezdit jen ve vymezených oblastech, navíc s povolenkami a vybavená GPS. Zakázala už vjezd do průchodu Richterova domu mezi Michalskou ulicí a Malým náměstím. Od srpna loňského roku platí zákaz také pro Kampu.

Čtěte také: Konec segwayů v centru Prahy? Vedení města chce vozítka zakázat