Informátoři budou do podvečerních hodin na 14 místech, například na přestupech u stanic Skalka, Želivského, Hradčanská, Smíchovské nádraží, Anděl, Palmovka, Kačerov či na Strossmayerově náměstí. Nabízí lidem informační materiály a rady. Podle Filipa Drápala z organizace Ropid, která změny navrhla, mají lidé o materiály zájem. „Nechali jsme vytisknout půl milionu letáků s hlavním přehledem změn a stovky tisíc dalších informačních materiálů," řekl Drápal.

Čtěte také: SPECIÁL Městská hromadná doprava v Praze

Změny MHD začnou platit v sobotu, vzhledem k víkendovému provozu se případné komplikace očekávají až v pondělí, kdy se mnozí lidé vrátí z prázdnin a začne také nový školní rok.

Změna počítá se zavedením 38 páteřních autobusových linek, takzvaných metrobusů, které budou mít ve špičce interval maximálně šest až osm minut. Na tyto linky budou nasazeny především kloubové vozy. K metrobusům budou cestující svážet běžné a minibusové linky. Jezdit bude nově také pět páteřních tramvajových linek s čtyřminutovým intervalem ve špičce, které doplní čtyři páteřní svazky, kdy dvě linky pojedou ve vytížených místech po stejné trase a na okrajích se rozdělí.

Tam, kde autobusy jezdí zároveň s tramvajemi a metrem, budou autobusové linky omezeny a lidé budou muset více přestupovat. Dotkne se to například Evropské třídy či Plzeňské ulice. Zrušeny budou také tramvaje číslo 15, 19 a 21.

Čtěte také: V Praze se výrazně mění MHD. Autobusy a tramvaje pojedou jinudy

Návrh změn v minulých týdnech kritizovaly mnohé městské části, část cestujících i někteří odborníci. Obávají se komplikací především u metrobusů, pro které podle nich nemá hlavní město dostatek preferenčních pruhů a semaforů. Na některých místech by tak podle nich metrobusy mohly nabírat zpoždění a neplnily by úlohu páteřních linek.

Několik cestujících podle Drápala chtělo kvůli změnám také vrátit jízdné, nárok na to ale podle Drápala nemají.