„Za posledních 20 let ubylo 95 procent jeho populace, což australské úřady vedlo k tomu, že přehodnotily své původně negativní stanovisko k možnostem vývozu ďáblů mimo australské území. V pondělí jsme pověřili zoo vstoupit do jednání o dovozu tohoto zvířete," řekla radní Irena Ropková (ČSSD).

O tisíce návštěvníků více 

Areál australské zvířeny by se měl skládat z několika částí. Jednak z expozice ďáblů medvědovitých, vybudován by měl být rovněž průchozí výběh s dvěma druhy klokanů, voliéra s klokanem žlutonohým a prostor pro odpočinek návštěvníků. V plánu je rovněž stavba voliéry s endemickými vodními ptáky. Podle předpokladu má areál přilákat o asi 100 tisíc návštěv­níků víc.

V rámci areálu zahrady by měl nový pavilon stát poblíž hlavního vchodu, a to mezi nově budovaným Rákosovým pavilonem a rezervací Bororo. „Nyní se jedná o expozičně ‚mrtvou' plochu a vybudování areálu australské zvířeny by velmi zatraktivnilo toto území," píše se v dokumentu.

Pavilon pro pandy 

Stavba by měla být zhotovena v roce 2017 a 2018. Náklady by pak byly v roce 2017 ve výši 23 milionů a v roce 2018 by to pak bylo 10,5 milionu korun.

Rada v pondělí také vyčlenila tři miliony korun na přípravu projektu na stavbu pavilonu pro chov pandy velké. Náklady se podle dřívějších odhadů budou pohybovat kolem 200 milionů korun. O chovu vzácných zvířat z Číny mluví vedení zoo i politici řadu měsíců.

Panda velká. Zdroj: Miroslav Bobek

Zoo v Troji je příspěvkovou organizací patřící hlavnímu městu. V loňském roce ji navštívilo 1 318 382 lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii.

Čtěte také: Pražská ZOO v Troji chce získat ďábly medvědovité