„V pracovní skupině složené z některých členů rady a zástupců magistrátu bude i zástupce právní kanceláře, jejíž výběr právě probíhá," píše se v materiálu. Předsedkyní skupiny je Krnáčová a zasednou v ní dál náměstci primátorky Eva Kislingerová (ANO) a Petr Dolínek (ČSSD), ředitelka magistrátu Martina Děvěrová a zástupkyně ředitelky Zdena Javornická.

„Vzhledem k tomu, že se v poslední době tímto tématem intenzivně zabývá magistrátní kontrolní výbor, bude přítomna jednání skupiny i jeho předsedkyně," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Předsedkyní výboru je opoziční zastupitelka Jaroslava Janderová (ODS).

Vyhodnocení ekonomických přínosů

Pracovní skupina by měla vyhodnotit ekonomické přínosy dosavadního pronájmu budovy. Smlouva o nájmu byla uzavřena v roce 2006 za vlády bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Skupina by rovněž měla projednat návrh Copa Retail, která městu nabízí slevu na nájemném 500 milionů, pokud se Praha ve smlouvě vzdá některých nároků, mimo jiné předkupního práva.

„Již dva roky usilujeme o otevřený a smysluplný dialog s magistrátem," uvedla k rozhodnutí magistrátu Abigail Schaeffer, která zastupuje majitele paláce. „Město se snaží o snížení nájemného, ale čím déle čeká, tím méně můžeme v rámci urovnání sporu nabídnout," doplnila. Praha tak podle ní denně přichází o 135.000 korun.

Škodův palác má město pronajato na 20 let a na nájemném zaplatí celkem více než čtyři miliardy korun. Bývalá rada pod vedením exprimátora Tomáše Hudečka (bezp.) se snažila neúspěšně u soudu vymoci snížení částky. Copa Retail nabídla Praze, že jí zaplatí právníky, pokud si vybere ty, kteří jsou podle firmy renomovaní, a přistoupí na smírčí jednání.

Finančně nevýhodný pronájem

Praha do Škodova paláce v roce 2006 sestěhovala většinu úředníků magistrátu. Tehdejší vedení města odhadovalo, že sestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. Později ale nové vedení Prahy v čele s exprimátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) přiznalo, že je pronájem paláce pro město nevýhodný. Většina prostor, které patří městu a které úředníci opustili, navíc zůstala ekonomicky nevyužita.

Bývalé vedení města v čele s Hudečkem rovněž tvrdilo, že Copa Retail zneužila svého postavení a nájemné neodpovídá výši komerčního nájmu v okolí.

Původním vlastníkem Copa Retail byl podnikatel Sebastian Pawlowski, který ale firmu před lety prodal. Podle databáze Prodata je nyní Copa Retail ovládána společností Guayana Holding, registrovanou v Lucembursku.

Čtěte také: Advokát Zoufalý: Krnáčová jednala o Škodově paláci bez znalosti situace