„Každý z nás časem nahromadí spoustu věcí. Hodně z nich ale končí na smetišti, i když jsou funkční a použitelné. Prostě proto, že nám už neslouží/nevyhovují/nevejdou se/nelíbí se. To je podle nás škoda a bylo by fajn věc poslat dál tam, kde potěší a poslouží,“ vysvětlili důvod založení webu Robert a Roman z nevyhazujto.cz.

Pravidla darování jsou jednoduchá. Pokud se chcete něčeho zbavit, stačí se na webových stránkách zaregistrovat, popsat a vyfotit danou věc, přidat lokalitu a je to. Předmět, který byste tak třeba vyhodili, udělá radost někomu jinému. „Zakázané je u nás nabízet například léky či přípravky na hubnutí. Vše musí být zároveň darováno výhradně za odvoz, ne za jakoukoliv formu úplaty,“ popsal tým z nevyhazujto.cz.

Marie Plojharová
I lidé, kteří mají dost peněz, lezou do kontejnerů. Vadí jim plýtvání jídlem

Nyní se zakladatelé nevyhazujto.cz nově spojili s pražským magistrátem a vytvořili nový web praho.nevyhazujto.cz, který se zaměřuje pouze na obyvatele Prahy. Pražané se na webu mohou zbavovat věcí, které už nechtějí a nepotřebují, ale které mohou ještě někomu jinému dobře posloužit.

„V nabídce je přes tři tisíce předmětů v několika kategoriích. Například věci pro dům a zahradu, sport a cestování nebo knihy a tisk. Pevně doufám, že občané tuto novou službu budou využívat. Ušetří se tím životní prostředí, naše peněženky a místa v popelnicích. Jde o náš další projekt, jehož cílem je předcházet vzniku odpadů,“ popsala pražská radní Jana Plamínková na svém facebookovém profilu.

Vloupání do bytu. Ilustrační foto.
V létě bylo nejvíce vykradených bytů na Jižním Městě a na Lhotce

Nový domov můžete najít jakémukoliv předmětu, který by jinak skončil v popelnici. Tvůrčímu darování se meze nekladou. Pražané web hojně využívají k věnování nejrůznějších kousků, mezi které patří třeba obyčejný gauč. Na praho.nevyhazujto.cz můžete ale najít i originální dary jako například trafiku, karetní hru černý petr nebo zatravňovací dlaždice.

Pro dárce, kteří si chtějí nabízené předměty pamatovat, jelikož k nim mají třeba osobní vztah, je tu takzvaný památník. „Ten slouží jako berlička pro vaši paměť. Je to bezpečné místo, kam si můžete ukládat fotky věcí, na které nechcete zapomenout, ale zároveň si je už nechcete nechat. Víme, že právě vzpomínky nám často brání v tom, abychom věci poslali dál. Ale zbavit se věcí přece neznamená zbavit se vzpomínek. Nahráním fotky do památníku budete mít fotku navždy uchovanou, ale nebude vám zabírat místo ve sklepě.“ uzavřel tým nevyhazujto.cz.