Praha požadovala explicitní omluvu, která však nezazní. „Přesto pilíře té dohody jsou pro Prahu akceptovatelné," řekl radní Lukáš Manhart (TOP 09) s tím, že dohodu obě strany podepíší ještě tento týden. „Nejpozději to bude v tom příštím," dodal.

Dokument odvysílala stanice National Geographic Channel. Podle Prahy byly scény nahrané a neodpovídaly realitě. V dohodě je proto napsáno, že NGCI se zdrží dalšího šíření dokumentu. „Společnost NGCI ani její dceřiné nebo přidružené společnosti už nikdy nebudou vysílat nebo jakkoli jinak zveřejňovat dokumentární pořad," píše se v dohodě.

To potvrdila médiím již minulý týden zástupkyně NGCI pro ČR a SR Lada Dobrkovská. „Veškerá jednání s magistrátem byla ukončena a celá věc je vyřešena. Dokumentární série Město podvodů byla na televizním kanále National Geographic Channel odvysílána a není nadále zařazena do programu," uvedla.

Sehrané a připravené scény

Zároveň NGCI v dohodě přiznala, že některé scény byly sehrané a předem připravené. Praha zase naopak společnosti slibuje, že se nebude dožadovat náhrady případných škod. Podle Manharta město nezjišťovalo případné finanční škody, ale řešilo primárně poškození dobrého jména Prahy. Jednání mezi oběma stranami trvala téměř tři čtvrtě roku.

V dokumentu NG moderátor Conor Woodman Prahu vylíčil jako město plné podvodů. Reportáž byla podle města manipulativní a poškodila dobré jméno Prahy. Dokument ukazuje několik okradení turistů v centru Prahy, například v erotickém klubu bez poskytnutí jakýchkoli služeb, podvodným taxikářem nebo při koupi falešných drog.

Pražští kriminalisté ale zjistili, že dokument byl natočen s najatými figuranty v dávno zavřeném klubu a s taxislužbou, která je několik let v likvidaci. V Česku měl snímek premiéru 2. listopadu 2012 a natáčela jej britská agentura Zig Zag Productions v prosinci 2011.

Stanice National Geographic Channel vysílá ve 171 zemích. Společnost National Geographic Channels International vedle toho provozuje například kanály Nat Geo Wild, Nat Geo Adventure a Nat Geo Music.