„Cílem memoranda je deklarovat společnou vůli při vzájemné spolupráci a koordinaci postupů týkajících se majetkoprávního vypořádání dálnice D0 (Pražského okruhu)," píše se v materiálu, který schválili zastupitelé.

Čtěte také: Autobusový okruh? Bez vjezdu do tunelů to nejde

ŘSD řeší materiál pro jednání EIA

Součástí dokumentu je problematika bezúplatných převodů pozemků nebo dohoda o uznání vlastnictví stavebních objektů. Platnost memoranda bude na dobu neurčitou a jeho znění bude moci být měněno pouze číslovanými dodatky podepsanými všemi stranami.

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) na jednání zastupitelů informoval, že ŘSD nyní řeší materiál pro jednání EIA. Dokument by mělo předložit ministerstvu životního prostředí k posouzení do 15. dubna. Veřejné projednání by mělo začít na přelomu srpna a září.


Pražský okruh měří asi 80 kilometrů 

Stát loni vyřadil dostavbu úseku 511 ze seznamu staveb, jejichž proces EIA by měl být řešen ve zrychleném řízení. Proto musí projít stavba procesem EIA znovu. Úsek 511 měří přes 12 kilometrů a jsou na něm plánovány čtyři mimoúrovňové křižovatky. Součástí stavby, která propojí obě dálnice, jsou i dva tunely.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) loni uvedl, že úsek 511 je zatížen enormním počtem stížností, námitek a protestů, které od různých spolků, nevládních organizací a občanských sdružení doputovaly k Evropské komisi. Celý Pražský okruh měří asi 80 kilometrů, nyní je v provozu zhruba polovina.

Čtěte také: TOP 09 neúspěšně navrhla hlasovat o důvěře radní Plamínkové