V ulicích by měly být nejen nové jednotlivé kamery, ale obnoven by byl i software, na kterém fungují. „Například je nutné modernizovat úložiště a monitorovací stanoviště, zejména aktualizovat software a operační systém," uvedl na jednání tajemník výboru Josef Macháček.

Cena, za kterou Praha případně nakoupí kamery a aktualizuje software, ale není definitivní. Bude totiž záležet na výsledcích výběrového řízení na dodavatele kamer. Maximální cena má být až miliarda. Město také počítá se vznikem expertního týmu, který by měl předkládat návrhy na výstavbu jednotlivých kamerových stanovišť a posoudit jejich nutnost a využitelnost.

Kritická vyjádření

Způsob financování kritizovali někteří členové výboru. Zastupitel Ivan Hrůza (KSČM) pak rovněž kritizoval to, že Praha od roku 2012 nemá vlastní koncepci a s iniciativou rozvoje kamer musely přijít městské části. „Je pravda, že se to před časem zadrhlo," dodal zastupitel a místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD).

Kamery se začaly v Praze objevovat v roce 1997 a v současné době jich je v systému města zhruba tisícovka. Další zhruba tisícovku kamer využívá a vlastní dopravní podnik a Technická správa komunikací. Nejvíce jich je nainstalováno na území Prahy 8, celkem 221. V centru města, na Praze 1, jich je 220. Na třetím místě je pak Praha 6 s celkem 67 kamerami.

Čtěte také: Za 34 nových kamerových stanovišť Praha 1 zaplatí 13 milionů