Blok domů, který se nachází v těsném sousedství Staroměstské radnice, byl dlouhou dobu opuštěný. Součástí bloku je i Dům U Minuty, kde původně sídlili magistrátní úředníci, kteří se ale v roce 2006 stěhovali do Škodova paláce. Magistrát domy pronajme organizacím z oblasti kultury, kreativního podnikání a vzdělávání.

Staroměstské náměstí. Ilustrační foto.
Praha využije nevyužívané radniční domy pro kulturní centrum

V domech je i kavárna 

„Prázdný dům vždy znamená promarněnou příležitost. Jsem ráda, že Radniční domy našly nové využití. Historické centrum Prahy potřebuje místo, kde se mohou setkávat a vzájemně inspirovat lidé z různých oborů,“ uvádí Adriana Krnáčová. „Je dobře, že Praha jde tímto směrem. Podpora kreativity a startupů je něco, čím bychom se chtěli profilovat i za hranicemi republiky. Máme Prague startup centrum, kde se inkubují zajímavé projekty a brzy vznikne další a podobné pozitivní ohlasy očekávám i od Pražského kreativního centra,“ doplňuje primátorka.

Kreativní centrum by mělo v domech sídlit do doby, kdy budou rekonstruovány a kdy bude znám koncept jejich využití. V budoucnu by tu měl vzniknout ubytování pro hosty centra a měl by zde vzniknout prostor pro mladé designery. V bloku se nachází i Skautský institut. Kromě institutu, PKC tu ještě sídlí start-up Air Ventures či informační centrum o vzdělávání EDUin. Zázemí tu má i sdružení Pragulic a iniciativa Prázdné domy. Funguje tu i kavárna. „Věřím, že zde vznikne plno kreativních nápadů, které pomohou historické centrum Prahy učinit živější,“ uvedl Ondřej Boháč, ředitel IPR, který projekt PKC koordinuje.