„Sešli jsme se se zástupci Prahy 11 a dalšími odborníky a dospěli k závěru, že vzhledem k velikosti a rozsahu není regulační plán dobrým řešením. Naopak, chtěli bychom jít cestou územní studie," řekla na čtvrtečním jednání zastupitelů náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Na jednání zastupitelů nesouhlasil s postupem exstarosta Štyler

Územní studie má stanovit a popsat charakter dílčích ploch, na kterých bude následně pořízen regulační plán. „Územní studie, na rozdíl od regulačního plánu, sice není závazným podkladem pro územní rozhodování, avšak je neopominutelným podkladem a odchýlení od ní je nutné řádně zdůvodnit," píše se v materiálu schváleném zastupiteli.

Na jednání pražských zastupitelů nesouhlasil s postupem bývalý starosta Štyler. Podle něj v případě zástavby přibude na Jižním Městě asi 330 tisíc metrů čtverečních ploch.

V Praze platí jediný regulační plán 

„Troufám si říct, že pro Prahu 11 to bude neúnosné, proto jsme postupovali tak, že jsme začali chystat regulační plán," řekl. Štyler byl z funkce starosty odvolán loni v listopadu a nyní je opozičním zastupitelem. Území se rozkládá mezi ulicemi Na Jelenách, Brněnská a Roztylská. V minulosti byl v této lokalitě například pořádán koncert americké zpěvačky Madonny.

Regulační plán v tuto chvíli v Praze platí jediný, a to v centru města, kde chrání Anneskou čtvrť. Regulační plán je podrobnější než územní studie a určuje například i podobu staveb.

Čtěte také: Novým starostou Prahy 11 se stal dosavadní místostarosta Jirava