„V posledních letech v republice zaznamenáváme stabilní růst počtu nakažených každoročně o 10 procent,“ popsal Jiří Pavlát, ředitel Domu světla. Momentálně tak každý patnáctý gay v metropoli je HIV pozitivní, pokud růst bude pokračovat, do pěti let to bude každý desátý. Problém se sice týká celé republiky, nejvýrazněji ale právě Prahy.

HIV tester. Ilustrační foto.
Pražané se mohou nechat zdarma otestovat na HIV a žloutenku

HIV je stále spojováno se stigmatem 

Počet diagnóz na 1 milion obyvatel je v hlavním městě téměř čtyřikrát vyšší, než je republikový průměr. Důvodů je hned několik, jednak je prostředí města anonymní. Přitom je HIV stále spojováno s určitým stigmatem. „Praha je také turistickou destinací,“ připomněl Pavlát. Do města tak přijíždí řada turistů ze zemí, kde je infekce ještě běžnější než v ČR. Například z Ruska. Zřejmě největším problémem ale jsou ti jedinci, kteří o nakažení neví, protože infekci šíří dál. Epidemiologický model Státního zdravotnického ústavu jejich počet odhaduje na cca 700 osob.

Pozitivní test HIV. Ilustrační foto.
Nových případů HIV za prvních 7 měsíců roku v ČR meziročně ubylo

V Česku se málo používají kondomy 

„Z toho zřejmě 550 žije v Praze a z toho polovina jsou heterosexuální muži,“ varuje Pavlát. Specifikem vývoje je totiž stále častější výskyt právě i u heterosexuálních mužů. „Je to kvůli typu sexuálního styku,“ vysvětlil Pavlát.

Mnohem rizikovější z hlediska přenosu infekce je totiž anální styk. V Česku se navíc obecně málo používají kondomy, jedná se pouze o 30 %. „U heterosexuálních mužů je tak situace časovanou bombou,“ dodal Pavlát. Tito lidé prý navíc málokdy zamíří na test, protože je k tomu nic a nikdo nemotivuje. Vzrůstající problém eviduje i vedení hlavního města.

HIV tester. Ilustrační foto.
Ombudsmanka řeší trestní oznámení pražských hygieniků na HIV pozitivní

V Praze fungují dvě HIV centra 

„Ukazuje se, že AIDS už není takový strašák jako dřív, protože si lidé myslí, že díky moderní medicíně lze HIV ukočírovat,“ míní radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO) s tím, že je ale stále třeba zdůrazňovat, že jde o nemoc nevyléčitelnou a nebezpečnou.

V metropoli momentálně fungují dvě HIV centra, a to na Bulovce a v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Druhá jmenovaná ale nemá smlouvu s VZP. Pojišťovna ji odmítá, což komplikuje její provoz.

Světový den boje proti AIDS. Ilustrační foto.
Nakažení virem HIV žijí nejvíce v Praze

Určení strategie prevence HIV 

„Praha má zájem ovlivňovat politiku VZP například nominací zástupce města ve správní radě. Doufám, že Praha bude mít pravomoc situaci na ÚVN řešit a zlepšit,“ přislíbil Lacko. Na základě výzvy od odborníků se nyní vedení Prahy rozhodlo vytvořit akční skupinu, která se bude problémem zabývat. Návrh odsouhlasil magistrátní výbor pro zdravotnictví a bydlení. „Ve skupině by měli být zastoupení zástupci odborné veřejnosti, organizací, které se danou problematikou zabývají na praktické úrovni, a zástupci příslušných oborů magistrátu,“ vyjmenoval Lacko. Uskupení má určit pražskou strategii prevence HIV. Dalším krokem bude také vstup metropole do programu Fast Track Cities, tedy sítě měst, která aktivně proti šíření HIV bojuje.

Ilustrační foto.
Počet nakažených HIV stoupá, Příbramáci na testování nechodí

Počet nakažených HIV v ČR. Infografika. Zdroj: Redakce