Nyní je v ulicích města téměř tisícovka městských kamer, v celém systému bezpečnostních kamer jich je pak až 2000.

Podle dokumentu musí město investovat do obnovy samotných kamer, kdy by analogové měly být nahrazeny digitálními, další peníze půjdou do operačního systému a vyšší kapacity úložišť dat. Investice si vyžádá také začleňování nových kamer do systému, v Praze mají totiž kamery mezi jinými například také městské části, které je mohou převést městu.

V letošním roce do systému město investuje 12 milionů, v dalších letech vždy po 25 milionech. V rámci investic spolkne nejvíce výměna analogových kamer za digitální, celkem pět milionů. Další čtyři miliony ročně budou stát servisní práce a opravy nad rámec servisní smlouvy, zhruba 2,5 milionu instalace nových kamer a dva miliony zapojení soukromých kamer do celopražského systému.

Snížení nákladů na provoz i další investice

V budoucnu se mají snížit náklady na provoz kamerového systému. Zatímco nyní vyjde ročně na 129 milionů korun, již v příštím roce by měl provoz stát 105 milionů. Se stejnou částkou Praha podle dokumentu počítá rovněž v letech 2018 a 2019.

Peníze ale město bude do systému investovat i nadále. Z únorového jednání magistrátního výboru pro bezpečnost vyplynulo, že by to mohla být až jedna miliarda korun.

Kamery se začaly v Praze objevovat v roce 1997 a v současné době jich je v systému města zhruba tisícovka. Další zhruba tisícovku kamer využívá a vlastní dopravní podnik a Technická správa komunikací. Nejvíce jich je nainstalováno na území Prahy 8, celkem 221. V centru města, na Praze 1, jich je 220. Na třetím místě je pak Praha 6 s celkem 67 kamerami.

Čtěte také: Za 34 nových kamerových stanovišť Praha 1 zaplatí 13 milionů