„Rekonstrukce věže Staroměstské radnice je nezbytná, protože od poslední úpravy uplynulo již 30 let," řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Na špatném stavu památky se podepsal zejména intenzivní návštěvnický provoz. Oprava by mohla začít příští rok. Potrvá sedm měsíců. Z nedávného usnesení radních vyplývá, že by práce měly být dokončeny nejpozději k blížícímu se stému výročí vzniku samostatného československého státu, který si země připomene v říjnu roku 2018.

V jaké míře rekonstrukce omezí turistické prohlídky věže, zatím není jasné. Staroměstskou radnici ročně navštíví více než 700 tisíc lidí. Většina z nich vystoupá právě na radniční věž.

Historie Staroměstské radnice 

Stavaři a restaurátoři se zaměří na všechna čtyři průčelí středověké věže, orloje a kaple. Součástí zakázky bude i nové nasvětlení ochozu na věži, historických hodin a vnější osvětlení kaple. Střechu pokryje železnobrodská břidlice a měděné plechy. V plánu jsou i dílčí zásahy v krovu věže a kaple.

Staroměstská radnice v Praze byla založena roku 1338. Tvoří ji komplex několika domů. V průběhu 20. století bylo vypsáno několik architektonických soutěží na přestavbu a dostavbu radnice. Většina si kladla za cíl zaplnit prostor po zbouraném novogotickém křídle. Všechny však skončily buď bez vítězů nebo se vítězné návrhy nikdy neproměnily v realitu.

Čtěte také: Oprava interiérů Staroměstské radnice letos nezačne