Problém? Cena i údajné zákulisní hry. Prodej domu schválila Praha 1 loni v září. Dům nabídla družstvu nájemníků. Na nemovitost měl ale podle tehdy platného zákona předkupní právo spolumajitel, který vlastní 1/8 domu. Podle opozice tak zastupitelstvo ve skutečnosti schválilo prodej domu právě této firmě.

Společnost s koupí souhlasila, smlouva se měla podepsat do konce roku. Zastupitelstvo městské části na prodeji trvalo, i přes návrh starosty Oldřicha Lomeckého z tohoto úterý, aby byl prodej zrušen.

Proti se postavila ale rada hlavního města a na svém včerejším jednání také pražští zastupitelé ti s prodejem nesouhlasili již v prosinci, jejich postojem ale nebyla Praha 1 vázána.

Do diskuze zastupitelů se ve čtvrtek zapojili obyvatelé domu, kteří ve svých vystoupeních několikrát uvedli, že za firmou, která chce dům koupit, stojí lobbista Ivo Rittig.

Neladí ani cena

Praha 1 si nechala zpracovat posudky, které hodnotu nemovitosti stanovují na zhruba 160 milionů korun. Hlavní město si však zadalo další posudek, který cenu budovy stanovil na 300 milionů korun. Podle radního Jan Vašíčka by se mělo hlavní město a Praha 1 nejdříve rozhodnout, zda a proč by vůbec měl být dům prodán.

Dům na Václavském náměstí 39 byl postaven v roce 1906 a sloužil a dodnes slouží především k bydlení, je zde 40 bytů. Během druhé světové války byl židovským majitelům zabaven, po osvobození vrácen, v roce 1948 znárodněn a připadl státu.

Dům měl řadu známých obyvatel i jinou zajímavou historii. V průchodu domu se 25. února 1969 upálil osmnáctiletý student šumperské střední průmyslové školy Jan Zajíc, po Janu Palachovi druhá „živá pochodeň" na protest proti smířlivosti spoluobčanů s totalitní mocí po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968.