Za jediný den si externí právníci najatí hlavním městem vydělali celkem 2,37 milionu korun. Pražská TOP 09 zveřejnila, že se jednalo o zakázku na převzetí kartového centra opencard. Podle opozičního zastupitele Pavla Richtera (TOP 09) utratila modrooranžová koalice občanských a sociálních demokratů za právní služby od začátku své vlády více než 23 milionů korun.

„Jedná se většinou zakázky, které jsou zadávány pod dva miliony korun, bez uveřejnění a hlavně pouze s jedním uchazečem,“sdělil podrobnosti Richter. Kromě zakázky na kartové centrum opencard kritizoval právní služby najaté kvůli sporu o opravu Karlova mostu. Městu při něm hrozila pokuta 950 tisíc korun.

„Advokátní společnost Weil, Gotshal & Manges ovšem neprokázala, že by oprava mostu byla provedena odborně. Její právníci pouze docílili zdržováním procesu toho, že pokuta nakonec byla promlčena,“ řekl Richter.

Legislativní odbor podle opozice zaměstnává devatenáct právníků. Další právní specialisté jsou zaměstnanci jiných odborů. Přesto podle TOP 09 město utrácí další desítky milionů za externí právní služby. Podle opozice naprosto zbytečně. „Každý měsíc zadá přibližně tři až pět zakázek. Za jedenáct zaplatilo 23,148 milionů korun. Kdyby tímto způsobem pokračovalo dál, za rok by se částka za práci externích advokátních kanceláří vyšplhala na 70 milionů korun,“ vyčíslil Richter.

Podle Zdeňka Tůmy (TOP 09) by vyhlášení výběrových řízení nejen zprůhlednilo proces, ale i snížilo cenu zakázek.

Primátor: Kritika je nekonstruktivní

Současné vedení města na sumách, které platí najatým právníkům, nevidí nic špatného. „Je to nemístná a nekonstruktivní kritika ze strany TOP 09. Jak mohou vědět, kolik hodin práce právní analýzy zabraly a kolik lidí na nich pracovalo. Sazby jsou dané,“ ohradil se primátor Bohuslav Svoboda (ODS) vůči informacím, které zveřejnila TOP 09. Právní oddělení podle něj z kapacitních důvodů nestíhá práci na dalších zakázkách. Svoboda ale připustil, že se způsob výběru právních kanceláří přeci jen změní.

„Vytvoříme advokátní panel. První skupina právníků bude řešit věci s nadnárodním přesahem, druhá se bude zabývat otázkami, které řešíme zde na městě,“ upřesnil Svoboda. Advokátní kanceláře se pak budou pravidelně střídat, ceny budou dopředu známy. Kolik peněz je v rozpočtu na externí právníky určeno, ale primátor nesdělil. Ani to, jakým způsobem jsou advokátní kanceláře, které budou na panelu, vybírány.