Zastupitelstvo tak reagovalo na petici obyvatel, kterým se nelíbí sídlo organizace Remedis ve Vladimírově ulici v Praze 4. To narkomanům poskytuje pomoc a substituční léčbu.

Lidé v petici požadují, aby nemohla být podobná zařízení v dvoukilometrovém okolí škol, školek nebo dětských hřišť. Taková podmínka je ale v rámci Prahy těžko splnitelná.

Radní Martin Dlouhý (TOP 09) zastupitelům řekl, že v takovém případě by podle mapy zpracované Institutem pro rozvoj a plánování hlavního města Prahy (IPR) tyto organizace mohly sídlit jenom v oblasti spalovny v Malešicích, Klánovickém lese nebo na ruzyňském letišti.

Zastupitelé dvoukilometrové omezení do svého usnesení nezapracovali. Primátora Tomáše Hudečka a radního Lukáše Manharta vyzvali v Parlamentu k podpoře legislativní úpravy, která bude mimo jiné obsahovat „minimální vzdálenost" adiktologických zařízení od škol, školských zařízení a zařízení pro volnočasové aktivity dětí a mládeže.

Petice obyvatel Prahy 4

Aktivita Prahy vznikla v souvislosti s peticí obyvatel Prahy 4, kteří se snaží o přestěhování sídla společnosti Remedis ve Vladimírově ulici. Vadí jim, že prý drogově závislí užívají drogy před dětmi a na dětských hřištích zůstávají použité injekce. Petici podle Dolínka podepsalo asi 1000 lidí.

Přístup k drogové problematice je v Praze dlouhodobým tématem. Na březnovém zastupitelstvu byla přijata protidrogová koncepce. Její znění ale bylo několikrát přepracováno. Kritiky se dočkalo především od centrálních městských částí, kterým se nelíbilo, že by měly nést většinu zátěže s drogově závislými.

První návrh například počítal s vytvořením takzvaných „šleháren", tedy aplikačních místností, ve kterých by si drogově závislí mohli bez nebezpečí vzít dávku drogy. Ty nakonec z koncepce vypadly. Materiál předpokládá, že hlavní město do roku 2020 dá na boj proti drogám 50 milionů korun.