Kancelář bude fungovat na Útvaru rozvoje hlavního města Prahy. Kancelář by měla zajistit to, že se na využití veřejných prostor dohodnou občané, městské části i podnikatelé. Jedním z prvních území, jejichž využití by mělo být navrženo až podle připomínek veřejnosti, jsou vltavské náplavky. Město se chce zaměřit také například na některá velká náměstí, místa zatížená dopravou či parky. Další lokality budou vytypovány po diskusi s městskými částmi.

Čtěte také: Kam se přestěhuje radnice Prahy 7? Rozhodne se letos

Ve veřejném prostoru jsou nyní podle Hudečka upřednostňovány dílčí zájmy nad zájmy obyvatel a veřejný prostor v Praze slouží především dopravě a obchodu. Problém je podle náměstka také v tom, že v Praze neexistuje jednotná koncepce a správa veřejného prostoru. O správu ulic, náměstí, tržišť a parků se stará několik organizací, například technická správa komunikací, dopravní podnik, městské části či magistrát.

„Veřejný prostor se musí stát místem setkávání, kultury, zdrojem informací, sociálních kontaktů, místem pro hry i relaxaci. Jeho úpravy budou výsledkem veřejné diskuse. Protože městský prostor je tu především pro lidi. Bez nich město umírá," uvedl Hudeček. Na vydiskutovaná řešení by podle Hudečka měly být i peníze v městském rozpočtu.

Podobně to podle Hudečka funguje například v Kodani, Štrasburku či Bordeaux.