Opozice dlouhodobě kritizuje radu za nečinnost v této oblasti, chybí jí i radní pro ICT. Zastupitelé uložili magistrátnímu odboru informatiky zajistit do říjnového zastupitelstva zpracování podrobné strategie, rozdělení zajišťování služeb mezi odbor a Operátora ICT a jeho časový harmonogram.

„Připravujeme workshop se všemi klíčovými hráči, který by měl vést k vyjasnění kompetencí mezi operátorem ICT a odborem informatiky," uvedl primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Jeho výsledky by pak měly být podkladem pro vytvoření strategie, podílet se na ní podle zastupitele Radomíra Nepila (ANO) bude i komise rady pro ICT.

Podle informací z dokumentu by operátor mohl zajišťovat provoz aplikací a technologické infrastruktury, realizovat centrální nákupy a další projekty. Město či městské služby by s ním uzavíralo na dané služby smlouvy. Naopak odbor informatiky by si měl ponechat plánování rozpočtu, strategické rozhodování, dozor projektů, stanovovat podmínky pro nákup ICT komodit a zajišťovat integraci jednotlivých systémů.

Nakupování služeb přímo od operátora hlavnímu městu umožňuje takzvaná in-house výjimka ze zákona o veřejných zakázkách. Firma, na kterou je možné tuto výjimku uplatnit, musí podstatnou část své činnosti vykonávat pro zadavatele zakázky, který v ní má výlučná majetková práva.

Výsledek nekonání

Opozice materiál kritizovala jako příliš obecný. Podle zastupitelky Evy Vorlíčkové (nezávislí) neobsahuje například žádnou informaci o tom, jakou míru rizika magistrát ponese.

Podle bývalého primátora Tomáše Hudečka, za jehož vlády operátor vznikl, je čtvrteční usnesení „výsledek nekonání za rok a čtvrt", podle zastupitele Tomáše Jílka (TOP 09) jde o „polotovar".

Opozici vadí také změny ohledně operátora. Podle Jílka si Praha převedením dalších agend na tuto společnost uzavře možnost, aby do operátora vstoupil strategický partner, s čímž se počítalo, když spravoval opencard. Návrhy na přerušení bodu do jeho konkretizování ale zastupitelé neschválili.

Problémy stály stamiliony

Operátor pro Prahu, radnice a jejich příspěvkové organizace bude zajišťovat provoz ekonomického systému, který zajišťuje účetnictví a ke kterému Praze na konci března vyprší část smluv. Na starosti má také provoz nové karty na MHD s názvem Lítačka.

Akciová společnost Operátor Opencard původně vznikla pro řešení potíží s kartou opencard, loni v prosinci ji rada přejmenovala na Operátor ICT. Má v základním jmění 100 milionů korun. Fungování operátora stojí měsíčně mezi čtyřmi až 4,5 miliony korun.

Problematické IT systémy Prahu v minulosti stály stovky milionů korun. Kolik přesně tomu bylo u ekonomického systému, nedokáže nikdo vyčíslit.

Čtěte také: Praze končí smlouvy na ekonomický systém, chod zajistí Operátor