„Zjistili jsme, že data o dopravě neposkytuje dopravní podnik ani Ropid. IPR se shromažďováním a zveřejňováním dat má zkušenosti, tak jsme ho pověřili, aby tato dopravní data zveřejňoval," řekla na dotaz novinářů primátorka.

Podle člena magistrátní komise pro ICT, zastupitele Ondřeje Profanta (piráti), který je spoluautorem schváleného tisku, IPR pro vlastní potřeby pracuje s velkým množstvím dat. Nově je zpracuje i pro veřejnost.

„Výhodou je, že IPR s těmi daty již dnes pracuje, čili se v nich vyzná a zároveň to pro něj nebude skoro žádná zátěž. Zatímco kdyby tím byl pověřen někdo jiný, tak by se musel s daty seznamovat, navazovat komunikaci s institucemi, a podobně," řekl médiím Profant.

Teze digitální strategie

Pražská rada v září schválila Teze digitální strategie, jimiž se přihlásila k podpoře otevřených dat, otevřeného software a otevřených výběrových řízeních v informatice.

Podle pirátů by měla vést i ke snížení nákladů na magistrátní IT. Otevřená data jsou data zveřejňovaná způsobem, který umožňuje jejich snadné a bezplatné opětovné využití pro komerční a nekomerční způsoby.

Na portálu OpenData jsou nyní například mapové podklady Prahy nebo statistiky, například výpůjček z knihoven nebo odtahů aut.