S nápadem přišel místostarosta Daniel Štěpán (ČSSD) poté, co z ankety vyplynulo, že až deset procent školáků neobědvá. Anketa na třech školách ukázala, že část dětí jídlo ze školní jídelny prostě nechce, jiným ovšem rodiče obědy neplatí, protože si to nemohou dovolit. Jeden oběd vyjde na asi 25 korun, tedy zhruba 500 korun za měsíc na dítě.

Podle radnice se dá očekávat, že pomoc bude potřebovat deset až patnáct dětí. Stejně jako u prvních dvou dětí bude o případných dalších žádostech o pomoc rozhodovat rada města. Žádosti od rodičů jí zprostředkuje ško­la.

„Žádat by měly rodiny, které se ocitly v momentální sociální tísni. Pomoc není určena pro ty, kteří čerpají sociální podporu," uvedl Vokuš. Finanční pomoc radní přidělí na několik měsíců. Poté konkrétní případy znovu posoudí.

Na obědové konto, které chce radnice dál provozovat, zatím přispěli spíš jednotlivci než firmy. Zatím jde o 19 dárců, kteří poslali částky od stovek do tisíců korun.

Školní obědy jsou dotované a z peněz, které zaplatí rodiče, se hradí jen potraviny. Platy kuchařek a provozní výdaje platí stát. V Česku je přes 8000 školních jídelen, stravují se v nich asi tři čtvrtiny žáků. Podle odborníků děti nechodí na obědy nejčastěji proto, že si kupují svačiny jinde, nebo že mají jídlo z domova.