Radní Vít Šolle (KDU-ČSL) zdůvodnil výpověď potřebou vybudovat pro základní školu, která v areálu sídlí, jídelnu a tělocvičnu a nutností zrekonstruovat areál a vytvořit kapacitní rezervy školy. Radnice chce podle něj usnadnit i komunitní využití areálu školy místními občany.

Demografickou studii prý už projednal školský výbor 

Opoziční zastupitel Jan Smetana (ČSSD) v rámci diskuse uvedl, že mu v předloženém materiálu chybí některé informace. „Pokud se máme relevantně rozhodnout, chybí mi tu rozpočet rekonstrukce a demografická studie.V materiálu jsem nic takového nenašel," řekl. Zastupitel a předseda školského výboru Martin Damašek (TOP 09) uvedl, že demografickou studii již projednal školský výbor.

Důvody výpovědi jsou podle zastupitelé zástupné 

TCP se na jednání zastali opoziční zastupitel Ondřej Velek (SZ), který zmínil akce, které TCP pořádá pro obyvatele, nebo bývalý radní a zastupitel Jiří Vejmelka. Důvody výpovědi jsou podle něj zástupné.

„Ten nejvíce zdůrazňovaný, že Praha 5 potřebuje objekt Pod Žvahovem jako kapacitní rezervu základního školství ve vztahu k rozvojovému území Smíchov-jih je až směšný," uvedl Vejmelka.

TCP prý podporují občanská sdružení

Proti rozhodnutí zastupitelů se bude centrum právně bránit. Podle zřizovatele Antonína Schneidera se radnice snaží zlikvidovat svého kritika. „Jde již o čtvrtý pokus, zatím jsme všechny soudy vyhráli. Je to konflikt mezi kritickou institucí, která hodnotí práci radnice a nebojí se, a kterou se snaží zlikvidovat," řekl Schneider. TCP prý podporují občanská sdružení, spolky i známé osobnosti a některé instituce.

TCP je soukromou střední odbornou školou 

Více než desetiletý spor na čas ustal v roce 2014, kdy vznikla dohoda, která měla narovnat práva a povinnosti v oblasti investic, nájemného a postupu rekonstrukce. Současné vedení radnice se ale rozhodlo budovu využít jinak.

TCP je soukromou střední odbornou školou, která poskytuje střední i vyšší odborné vzdělání. Podle svých internetových stránek konzervatoř kombinuje gymnaziální a umělecké vzdělání.

Čtěte také: Praha 5 představila výsledky soutěže využití území Na Pláni