Dosavadnímu nájemci, společnosti Archetyp, uplynula nájemní smlouva na konci loňského roku. Městská část proto vypsala soutěž, ze které jako vítěz vyšla firma World Production. Cílem podle koalice bylo oživení trhů, rozšíření sortimentu a služeb.

„Žádné ze čtyř na sobě nezávislých právních stanovisek, které jsem nechal v uplynulých týdnech zpracovat, nepokládá proběhlou veřejnou soutěž za netransparentní a diskriminační," uvedl Bellu. "Odmítám účelové zpochybňování zákonné soutěže a vydírání prostřednictvím petic a mediálního nátlaku," doplnil.

Trhy se dle starostky otevřou, jak to počasí dovolí 

Starostka Vladislava Hujová (TOP 09) ve čtvrtek na facebookovém profilu informovala, že radnice smlouvu s vítězem neuzavře. „Definitivně jsem se rozhodla, že smlouvu se společností World Production s.r.o. nepodepíši vzhledem k tomu, že by mohly vzniknout pochybnosti, zda neměla být zvolena forma koncesního řízení," uvedla Hujová. Trhy se podle ní otevřou hned, jak to počasí dovolí.

Organizátoři petice stejně jako zastupitelé z opoziční Strany zelených už na konci minulého roku označili soutěž za nezákonnou a netransparentní. Žádali, aby zastupitelé výsledek přehodnotili. Proti výběru se postavil i Archetyp, který v Praze 3 působí od roku 2010 a který mimo jiné provozuje farmářské trhy na vltavské náplavce. Starostka na začátku letošního roku oznámila, že situaci 24. ledna projedná na mimořádné schůzi zastupitelstvo.

Čtěte také: Trhy na Jiřáku: petice zabrala, osud farmářů je však nejistý. Budou letos?