„Znepokojuje nás nárůst případů, kdy strážníci nachytali děti či mladistvé s lahví alkoholu v ruce, proto jsme se k tomu museli nějak postavit," řekla Kolmanová. Mezi přistiženými dětmi v roce 2015 bylo sedm, kterým ještě nebylo 15 let. „V roce 2016 to bylo již 15 dětí," řekla ředitelka městské policie Prahy 14 Dana Hetzlová.

Nejsou jednotné důvody, proč děti pijí

Strážníci přistihnou děti s alkoholem nejčastěji na sídlišti ve vnitroblocích. „Mládež má svá místa, kde se nejčastěji scházejí. Jsou to vnitrobloky, parky a lesy nebo skate park s u-rampou," řekla Hetzlová. Děti prý popíjejí přinesený alkohol a konzumují všechny druhy. Strážníci tak na místě najdou jak lahve od piva, tak od rumu.

Konkrétní skupina dětí, která by se v Praze 14 opíjela, ale není. „Je to napříč společností. Trend v tom nelze najít," řekla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Dana Havlínová. Stejně tak prý nejsou jednotné důvody, proč děti pijí. „Je to široká škála důvodů," dodala.

Akce primárně cílí na dospělé

Praha 14 se tak jako první v Praze rozhodla zapojit do kampaně Respektuj 18!, u jejíhož vzniku stál Plzeňský Prazdroj a Centrum protidrogové prevence. „Vzhledem k tomu, že děláme preventivní akce, rozhodli jsme se připojit," řekla Kolmanová.

Akce primárně cílí na dospělé, kteří mohou ovlivnit přístup dětí k alkoholu. Radnice v tomto ohledu chce spolupracovat s restauracemi, obchody a základními školami. Kampaň bude propagována i na akcích městské části. Podpořili ji hudebník Michal Dvořák nebo volejbalistka Martina Bonnerová.