Praha se dlouhodobě zbavuje městských bytů, vlastnit jich chce jenom procento. Peníze ukládá do fondu sociálního bydlení, z něhož chce stavbu na Černém Mostě financovat.„ V tuto chvíli stále nevíme, jakou přesně má hlavní město představu. Vyžádali jsme si od magistrátu vyjádření. Myšlenku rozumné dostavby sídliště a využití nyní velmi zanedbaného území vítám," uvedl starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09).

Čtěte také: Kam s ním? Po Praze 10 nechce na svém území překladiště ani čtrnáctka

Rozhodovat bude rada

Podle pražského radního pro zdravotnictví a bydlení Radka Lacka (ANO) by byty měly být o velikostech 3+kk a 2+kk. Větší o velikosti mezi 70 a 80 metry čtverečními chce tržně pronajímat, menší kolem 65 metrů nabídnout učitelům, hasičům, policistům, lékařům a handicapovaným lidem. Již dříve na jednání výboru pro zdravotnictví a bydlení řekl, že sociální byty by v objektu také mohly být. Rozhodovat ale bude rada.

„Budeme požadovat garance, které jasně stanoví způsob přidělování a využívání bytů. Takové, které budou platné bez ohledu na případnou budoucí výměnu politického vedení hlavního města," dodal starosta Vondra. Praha vlastnila ke konci loňského listopadu 9229 bytů, z toho 2545 je určeno k prodeji. Předpokládá, že tak vydělá asi čtyři miliardy korun.