Před konečným hlasováním o prodeji v zastupitelstvu a poté, co investor předložil schválené územní rozhodnutí, si radnice nechala udělat nový odhad. Ten stanovil cenu za pozemek velký 4500 metrů čtverečních na 38 milionů korun.

Starosta jedenácté městské části Dalibor Mlejnský (ODS) tvrdí, že se od počátku počítalo s tím, že před konečným prodejem bude udělán nový odhad ceny pozemku. „Proces (prodeje) pokračoval dva a půl roku. V okamžiku, kdy má pozemek územní rozhodnutí na administrativní budovu, nechali jsme udělat nový posudek. Vždy jsem říkal, že cena bude určena až v okamžiku, kdy se prodej bude uskutečňovat," řekl Mlejnský.

„To je krystalická lež," řekl k tvrzení starosty opoziční zastupitel z Hnutí pro Prahu 11 (HPP11) Petr Lukeš. „Máme řadu dokumentů a audiozáznam z mimořádného zasedání zastupitelstva z dubna 2010, kdy (starosta) obhajuje to, že cena pozemků je správná. Ve smlouvě o realizaci projektu se jasně psalo o kupní ceně 10,7 milionu. Mlejnský se novému posudku ze všech sil bránil. Tohle je ústup do předem připravených pozic," řekl Lukeš. „Cílem akce je prodat pozemky firmě bez historie a s nejasnou majetkovou strukturou. Proč asi?" ptal se zastupitel.

Nová cena za pozemek, kde má vyrůst mrakodrap s administrativním centrem, přitom nebyla známá ještě minulý týden. Úřední vývěska se záměrem prodeje obsahovala ještě v minulých dnech částku 10,7 milionu, která figuruje i ve smlouvě o realizaci projektu na Litochlebském náměstí uzavřené s firmou Tweelingen v únoru 2010.

„Od začátku je to dohoda mezi Tweelingenem, což je firma, která nikdy nic nepostavila, a hochy z radnice," uvedl Lukeš, který si stojí za tím, že na radnici Prahy 11 dochází k podvodům a manipulacím s cenou pozemků.

Vedení Prahy 11 po protestech občanů navíc upustilo od prodeje části pozemku, kde je pietní místo padlým dvou světových válek. Podle opozice by se ale parcela neměla prodávat vůbec. „Nejde o to, jestli tam jsou, nebo nejsou pomníky. Ale o to, že v těsné blízkosti bydlí lidé v panelácích, které mají 30 metrů, a teď jim vedle vyšvihnou barák, který bude mít asi sto metrů. Také se tam například zvýší doprava, přitom jsou zmanipulované posudky, které se týkají imisí," uvedl Lukeš.

Zastupitelstvo bude o prodeji rozhodovat 19. listopadu.