„Původní vymezení zákazu vozítek segway se rozšířilo na Prahu 3 a na Prahu 4, čímž začíná trpět sousední Praha 2, kam se jejich provoz částečně přesunul. Měli jsme proto odůvodněné obavy, že po zákazu na Praze 2 by se problém objevil v Praze 10," uvedl radní pro dopravu Martin Hejl (ODS).

Praha rozmístila 600 značek 

Zakázaná oblast ve Vršovicích by měla být vymezena hranicemi s okolními městskými částmi Prahou 2, Prahou 3, Prahou 4 a ulicemi U Zdravotního ústavu, Benešovská, Ruská, Bělocerekevská, U Slavie, U Vršovického hřbitova a Bohdalecká.

Zákaz vjezdu vozítek do historických lokalit začal platit loni na začátku prosince, Praha rozmístila ve městě přes 600 značek za 3,7 milionu korun. Někteří provozovatelé začali používat místo takzvaných segwayů elektrické koloběžky a tříkolky, někteří vozí turisty mikrobusy do míst, kde na segwayi jezdit mohou. Jiní používají vozítka v centru jako reklamní poutače, čímž ale porušují nařízení regulující reklamu. Prozovatelé půjčoven městu kvůli zákazu hrozí žalobou.

Segway patří mezi tzv. samovyvažovací vozítka 

Zákaz Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, který na vozítka dříve pohlížel jako na chodce. Segway patří mezi takzvaná samovyvažovací vozítka - patří mezi ně i minisegway či samovyvažovací jednokolka.

Zákaz se týká pražské památkové rezervace, celé Prahy 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, území Libně, Holešovic a Letné. Za přestupky mohou strážníci uložit na místě blokovou pokutu do 2000 korun.

Čtěte také: Provozovatelé segway začali v Praze vozítka používat jako poutače