„Obešli jsme všechny současné provozovny a dospěli jsme k názoru, že doporučíme pouze kasina," řekl Krejčí. Podle něj mají kasina přísnější režim než běžné herny, musí například legitimovat každého návštěvníka nebo zachovávat delší dobu záznamy z kamer. „V kasinech také hrají především cizinci," poznamenal místostarosta.

Návrh bude součástí vyhlášky, kterou by mělo v příštích měsících schválit zastupitelstvo hlavního města. Pokud se tak stane, herny v místech skončí po uplynutí přechodné doby uvedené v zákoně, uvedl Krejčí. Ta byla stanovena na tři roky.

Zmizet by měly například herny v okolí Masarykova nádraží, v Bolzanově či Palackého ulici. Zaniknout by měly i některé provozovny na Václavském náměstí, na kterém je v současnosti podle Krejčího kolem šesti heren a kasin. Praha 1 chce, aby zůstala pouze kasina v hotelech Jalta a Ambassador.

Po povolených kasinech zároveň bude městská část chtít, aby jejich zástupci podepsali etický kodex, který jim radnice předloží. V něm by se měli provozovatelé zavázat, že odstraní veškeré blikající osvětlení a jiná „lákadla", která měla hráče přilákat. Zároveň by měli vytapetovat prosklené výlohy tak, aby do kasin nebylo z ulic vidět.