Před pěti lety založili zastupitelé desáté městské části akciovou společnost Praha 10 Majetková, a. s. Této společnosti městská část prodala 44 luxusních domů a vil rozesetých po celé Praze 10. Údajně za velmi výhodné ceny.

Lidé z radnice tak teoreticky mohou přes tuto akciovou společnost hospodařit s odkoupeným obecním majetkem tak, jako by byl jejich soukromý. Tedy třeba prodávat byty v těchto domech tomu, komu budou chtít, a za cenu, kterou si sami určí.

Nahrávají korupci?

Někteří odborníci tvrdí, že si Praha 10 vytvořila systém, který radním umožní volně manipulovat s veřejným majetkem, aniž by své činy museli zveřejňovat. Panuje podezření, že se zde vytvořilo ideální prostředí pro korupci.

„Nemyslím si, že jde o korupční prostředí,“ řekl napomdělní tiskové konferenci místostarosta Bohumil Zoufalík (ODS). „Chápu, že se nájemníci bojí. Mysleli si, že budou moci byty privatizovat. To jsme jim ale nikdy neslíbili,“ dodal.

O koupi nebytových prostor ve Francouzské ulici, kde má prodejnu náhradních dílů motorek, uvažoval například Pavel Musil. „Přišlo sem pět chlapů a říkali, že koupili celý dům. Myslel jsem, že si dělají srandu. Sám jsem měl zájem ten prostor zprivatizovat, protože jsem tady už nějaký čas,“ řekl Deníku.

Kdykoli nás mohou vystěhovat

Nespokojeni jsou i nájemníci bytů. Bojí se, že je bude moci nový nájemce kdykoli vystěhovat. „V létě nám přišel dopis, který nás informoval o změně majitele domu. Zatím se pro nás nic nemění, nájem stejně roste podle deregulace. Můžeme se však dočkat toho, že budeme přestěhováni někam jinam,“ stěžuje si nájemnice jedné vinohradské vily, která si nepřála být jmenována.

Prodej obecních domů do rukou akciové společnosti se týká asi 200 bytů ve 44 kvalitních domech a vilách. Jde o nadstandardní bydlení v domech s méně než šesti byty o rozloze sto a více metrů čtverečních.

Nejsme sami, dělají to tak i jiní

„Je to bouře ve sklenici vody. Celá diskuse vznikla na základě dvou stížností nájemníků,“ říká tiskový mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. „Je to jako kdybyste řekli, že doktor ve vinohradské nemocnici má k dispozici jed a mohl by otrávit x lidí. Ale přitom se to nestalo,“ tvrdí.

„Náklady na údržbu těchto domů byly vyšší než příjmy z nájmů, jejich provoz nebyl efektivní,“ vysvětlil důvody prodeje starosta Prahy 10 Vladislav Lipovský (ODS). „Přitom nejsme žádní novátoři, podobně majetek spravují i jiné městské části, třeba Praha 3, 4, 6, nebo 11. Jde nám pouze o efektivní spravování majetku. Rozhodnutí budou navíc podléhat schválení zastupitelstva i městské rady,“ doplňuje místostarosta Zoufalík.

Opravdu výhodné ceny

Podle nájemníků mají domy mnohem vyšší tržní cenu, než za jakou byly prodány. „Naše vila má podle odhadu cenu asi 25 milionů korun. Byla prodána za šest milionů. Jen cena našeho bytu, za kterou by se mohl na trhu prodat, je tři až čtyři miliony,“ počítá nejmenovaná nájemnice.

Co tedy s domy v rukou akciové společnosti Praha 10 Majetková bude? „Do prosince vypracujeme strategický plán ke každému domu. Některé domy budou prodány, jiné čeká rekonstrukce nebo třeba půdní nástavba,“ poznamenal starosta.

„V současné době zvažujeme, co dál. Budeme se informovat u právníků. Nemovitosti prodané za zlomek tržní hodnoty dávají důvod ke spekulacím. Zvažujeme také spojit se s ostatními nájemníky a společně v této záležitosti postupovat,“ řekla Deníku na závěr nájemnice.