Vedení městské části není zcela spokojeno s fungováním některých částí parkovacích zón, a proto chystá na příští rok několik změn.

Příjemná zpráva pro studenty

Ta první se týká Albertova. Tato lokalita je v podstatě studentský kampus. Doposud zde bylo možné parkovat maximálně čtyři hodiny za poplatek ve výši 60 korun.

„My jsme chtěli vyjít vstříc zejména kantorům, kteří zde parkují a musí tady stát celý den. Nyní je možné zaplatit 15 korun za jednu hodinu stání, ale řidič může také zaplatit šedesát korun a s autem může stát na místě celý den,“ řekl radní Prahy 2 Karel Chramosil (ODS).

Rada města už tuto změnu schválila. „To je příjemná zpráva. Občas zde potřebuji parkovat, když jedu do školy,“ sdělila studentka Christina Malkovova z Prahy 13.

Víkendová amnestie

Na další změny si řidiči ještě musejí počkat. Vedení městské části zatím nechtělo zveřejnit žádné konkrétní ulice, kde by se mohla změnit některá pravidla parkování.

Změna by spočívala v tom, že by se vybrané modré rezidenční zóny, které jsou o víkendech či státních svátcích málo vytížené, zpřístupnily i ostatním řidičům, respektive jejich vozidlům. V těchto dnech by v podstatě zóny neplatily. Spekuluje se například rovněž o již zmíněném Albertově.

Se změnou musí souhlasit rezidenti

Vedoucí odboru dopravy v Praze 2 Josef Gál nedávno sdělil mediím, že vytipovaná místa budou známa do poloviny prosince. Starostka Prahy 2 to ale popřela.

„Konkrétní ulice vybrané nemáme. Při jakékoli podobné změně musíme být velmi obezřetní. Mohlo by se také stát, že by s tím nemuseli souhlasit právě rezidenti, a pro ty jsou místa určena především,“ vysvětlila starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). Starostka zároveň vysvětlila, že zmíněná změna je také do značné míry neuskutečnitelná po technické stránce. „Museli bychom udělat mnoho úprav dopravního značení,“ doplnila.

Vše je prý zatím jen ve stadiu projednávání. „Zatím můžeme řidičům z okolí doporučit, pokud budou potřebovat parkovat v zónách na území Prahy 2, tak si mohou v budově úřadu zakoupit lístek na dvouhodinové, popřípadě desetihodinové stání. Stojí 120 a 400 korun,“ uzavřel Chramosil.