„Byl jsem tady i loni a mělo to krásnou atmosféru. Homosexualitu si člověk nevybere a nemá smysl se tvářit, že něco podobného neexistuje, je dobré, když o sobě čas od času takto dáme vědět," říká mi Petr Čechura, který na akci přijel z Plzně.

Čtěte také: Sledovali jsme pochod Prague Pride 2012 on-line

Jiný názor má křesťanský malíř Václav Lamr ze Stodůlek. „Homosexuálové u nás nemají důvod domáhat se dalších práv. Jejich partnerství už je legalizované, tak co tedy chtějí? To už není problém homosexuálů, ale je tady jev nazvaný homosexualismus, který je nacílen proti křesťanskému hodnotovému systému. Loni jsem tady viděl nápis Heterosexuálové a rodiny nepatří do atomového věku," vysvětluje muž stojící u svatého Václava s cedulí „Ježíš tě osvobodí".

Když se mezi odpůrci objeví skupinka mladých lidí skandující „Stop análnímu terorismu," část účastníků Prague Pride na to reaguje tím, že se začne mezi sebou spontánně líbat. Ale v jednu v poledne už je na Václavském náměstí podle policejních odhadů kolem 10 000 účastníků duhového průvodu. A s desítkami protestujících už se prakticky nesetká.

„Je to v pohodě," říkají mi strážníci. Problémy mají jen s tím, aby ukočírovali šíři a rychlost průvodu kráčejícího na Střelecký most. „Je tam hodně aut. Musíme dávat pozor, aby se někdo nepřipletl pod kola," hlásí jeden z mužů zákona. Kurióznější problém řeší jeho kolegové: „Je tam skoro nahej chlápek, chvílema úplně, celej pomalovanej, co s ním?" tážou se. „Tak to je maska, to bych v rámci karnevalu asi toleroval," reaguje jiný muž v uniformě.

Čtěte také: Desítky lidí protestovaly v Praze proti pochodu homosexuálů

Kolem 14.30 průvod za doprovodu europopových disco hitů od 80. let po současnost přichází do cíle, kde pokračuje v taneční zábavě až do večera. Rozhodně nejbarevnější, ale možná také (vzhledem k počtu účastníků) jeden z nejklidnějších průvodů, jaké Praha letos viděla.