VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pouze čerstvý čaj působí blaze na organismus

Praha /FOTOGALERIE/ - Divadlo Kampa se proměnilo v čajový ráj. Dvě patra prostor pro umělce zaplavili prodejci a dovozci zeleného zlata. Jejich produkty měli cosi společného: jednalo se o čaje, které byly výhradně čerstvé.

26.4.2011
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Oslavy první jarní čajové sklizně se konaly v divadle Kampa. Návštěvníci si mohli vybrat z pestré nabídky dovozců zeleného zlata.Foto: Deník/Michal Bílek

Nepálský organický čaj sběrači na svazích Dhankuty sklidili začátkem dubna.

sobotu si jej mohli prvně koupit znalci a milovníci čajových nápojů na akce nazvané Dubnová čajová revoluce. Podobně jako se slaví příchod jara, milovníci čajů setkáním, prodejem produktů a doprovodnými koncerty oslavili první jarní čajovou sklizeň.

Na pódiu vyhrávají bubny z Nepálu a Číny. První zájemci v poklidu ochutnávají novou nabídku zelených lístků, která dorazila do Čech. Na degustaci vín už si našinci zvykli, degustace čajů je přeci jen v pražské kotlině vzácnější.

„Je to zajímavé, každý v čaji cítí něco jiného. Někomu chutná bílý čaj, jiný pije pouze zelený,“ komentovala prodavačka u stánku Lu Yu Tea.
Po ochutnávce více než čtyř různých druhů čajů už chuťové buňky odmítají zaznamenat rozdíl. Za zvuků tympánů z Číny a v příjemném přítmí jako by se zastavil uspěchaný čas. Do světa odpočinku zvou i záhadné pojmenování čajů: Zelený meč, Dračí studna, Časné jaro, Zelená opice, Nemá strach ze zimy.

Odborníci na pití čajů se shodují v jednom: Čajové směsi v pytlíkách prodávané v ochodech mají s opravdovým čajem jen málo společného. „Je to jen odpad z čaje, který je navíc navoněn chemickými aroma,“ domnívá se Coj Genadij, který se čajům z čínské oblasti věnuje už osm let. Podle něj se i čeští zákazníci začínají ohlížet po kvalitě. „Radši si za opravdu kvalitní čerstvý čaj připlatí,“ prozrazuje svoji zkušenost prodejce. I peněženka pocítí zaručenou kvalitu čajů, které hned po sklizni dorazí do Čech. Třicet gramů čínské Dračí studny, která je zpracovávána výhradně ručně stojí 260 korun. K čajovému rituálu ovšem také patří odpovídající nádobí. V prostorách divadla se keramické i skleněné hrníčky čimalinké misky daly rovněž pořídit. Oslavy první jarní čajové sklizně doplnily s sobotu večer koncerty inspirované východní kulturou.

Lidé v Česku se naučili vybírat si kvalitnější druhy, říká prodejce Genadij Coj

Čaj v pytlíku je ochucený odpad


Prodejce a dovozce čajů z Číny Genadij Coj je původem z Koreje, ale dvacet let žije v Česku. V jeho češtině je jen lehký přízvuk, jinak mluví bez chyb.

Jak jste se dostal k prodeji čajů?
Před osmi lety jsem začínal s prodejem čajové keramiky. Pak jsem zjistil, že v čaji je obrovský potenciál.

Dá se uživit tím, že máte čajovnu?
Čajovny dělím na dva druhy. Jedna je výdělečná,a ta je pro mladé holky a kluky, kteří chtějí zakouřit vodní dýmku. To už není moc o čaji, ale spíše o posezení.Uživit se tím, že provozujete klasickou čajovnu je těžké, protože málo lidí pije jenom čaj. Mnoho lidí si čaj koupí a pije ho doma.

Jakým způsobem pijete čaj vy?
V Čechách je zažitá taková kultura, že si zalijete pytlíkový čaj.
Myslím, že už se to zlepšilo. Čaj si oblíbila mladší generace, která k nám chodí a chce si nechat poradit, jaký čaj má koupit. Lidi se učí. A chtějí kvalitu.

Jaký čaj máte nejradši?
Piju všechny, nemám žádného favorita.

Jak si mají lidé čaj vybírat?
To je jednoduché, musejí dát na první dojem. Čaj jim buď chutná nebo ne. Pokud ne, tak musejí zkoušet dál.

Autor: Jitka Eisenhammerová

26.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Konvoj. Ilustrační foto.

Přes ČR se ode dneška vracejí ze cvičení konvoje americké armády

Parkovat správně se vyplatí. Nemusíte pak řešit tyto situace...
AUTOMIX.CZ
48

GALERIE: Nejvtipnější pomsty za špatné parkování. Někdy je trest až krutý

Italské jídlo je o lehkosti, říká šéfkuchař Bušek

Praha - Aby se snad rozkrájel. Což by byl pro Martina Buška symbolický skon. Zkuste si ale šéfovat čtyřem špičkovým kuchyním v centru Prahy.

AKTUALIZOVÁNO

Lidovci a STAN připravují po rozchodu rychlý restart kampaní

Po čtvrtroce příprav na společnou kandidaturu v říjnových sněmovních volbách se dnes daly týmy hnutí STAN a KDU-ČSL do intenzivní práce na podobě samostatných kandidátek a kampaní. Úterní rozhodnutí Starostů a nezávislých nevyhovět žádosti lidovců, aby místo koaliční spolupráce přijali pouze místa na kandidátních listinách KDU-ČSL, podle politologů zkomplikuje oběma stranám přípravu volební kampaně. Samostatně se hodlají STAN a KDU-ČSL prezentovat už od příštího týdne, společné billboardy měly zaplacené do konce července.

V podkroví můžete mít své království

Bydlení na košické Hlavní ulici vyhledávají nejen zahraniční studenti, ale také manažeři pracující v nedalekých administrativních centrech. Zážitek z bydlení v centru města přináší originálně zrekonstruované podkroví starého měšťanského domu.

Sobotka se sejde s Hermanem k bilanci v Klementinu

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes pokračuje v bilancování práce členů svého kabinetu setkáním s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Místem jejich setkání bude sídlo Národní knihovny v pražském Klementinu, navštíví také depozitáře instituce v Hostivaři. Mluvit budou o tom, zda se podařilo splnit úkoly, jež si Sobotkova vláda v kultuře stanovila i krocích, kterými by se v oblasti kultury měla zabývat nová vláda. Premiér se chce během sejít se všemi členy vlády, aby s nimi vyhodnotil plnění programového prohlášení vlády.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení