A pravidla byla jasná: umělci měli k dispozici na střeše vysočanské Galerie Harfa pět kvádrů, z nichž každý vážil 125 kilogramů. Mohli je skládat na sebe, aby vznikla socha nadživotní velikosti, nebo je opracovat samostatně a vytvořit více postav.

„Letos poprvé tady máme jednoho sochaře, který se rozhodl udělat z každého kusu jednu postavičku. Kocour Mikeše tak bude mít i své kamarády. Na zmar nepřijde ani kousek ledu," vyprávěl pořadatel akce Ondřej Benš.

Kromě umělců ze všech koutů země se festivalu aktivně účastnil i jeden zahraniční host, Indonésan Ali Sunarrto, který však v Česku žije delší dobu. Proto pro něj prý zadané téma nebyl problém. „Žiji tady už téměř patnáct let. Mám tady rodinu," řekl Sunarrto a dodává, že jeho děti oblíbené české pohádky před spaním sledují a sám je dobře zná také.

Krtkovi roztála část hlavy

Jarní počasí mu ale přidělalo starosti. V sobotu dopoledne vysvitlo slunce a Krtkovi naneštěstí roztála část hlavy. V neděli však pohádkovému hrdinovi zbytek hlavy nemilosrdně uřízl motorovou pilou a z kusu neopracovaného ledu vyrobil novou.

„Sluníčko je obvykle největší problém, protože led nejvíce narušuje. V případě potřeby sochy zakrýváme termoplachami. V sobotu odpoledne nám ale nevadilo ani deset stupňů Celsia, protože bylo zataženo," tvrdil Benš.

Objemné kvádry ledu se podle organizátorů vyrábí ve speciálních nádržích v Počernicích. Vešly se do jediného nákladního auta na osm palet. Na střechu obchodního domu pak byly všechny kusy dopraveny nákladními výtahy. Podle Ondřeje Benše do zmrzlé vody žádné příměsi nebyly přidány.

O vítězi exhibiční soutěže nakonec rozhodli v hlasování sami diváci. A nejvíce se dětem a jejich rodičům líbil Maxipes Fík, který vznikl pod rukama Mariána Maršálka. Z druhého místa se radoval Petr Šťastný za Pata a Mata a třetí místo nakonec vybojoval Ali Sunarrto s Krtečkem. Vítězové si odnesli dárkové poukazy na nákup ve zdejším obchodním centru.

Každoroční festival ledových soch

Střecha Galerie Harfa pravidelně každý rok v zimních měsících ožívá Festivalem ledových soch. Tato akce je největší událostí svého druhu v Česku a právě v letošním roce oslavila první půlkulaté výročí. Každý z ročníků je věnován jinému tématu.

Zatímco se tentokrát jednalo o populární postavičky z českých večerníčků, loni si na stejném místě mohli návštěvníci prohlédnout známé atlety vyvedené v ledu a v předcházejících letech zase sochy s tematikou zimních olympijských her, zvířata v polární zoo nebo portréty předních českých a zahraničních politiků.

Pro nejmenší účastníky festivalu byl připraven také tentokrát doprovodný program. Kromě řady soutěží a hudebních vystoupení si mohli zájemci zapůjčit brusle a prohánět se na rozměrném ledovém kluzišti.

Rozměrné sochy z ledu vznikaly na jednom místě a na stejném nakonec také zaniknou. Zájemcům budou k dispozici, dokud si s ledovou krásou neporadí jarní obleva. A při aktuálním počasí to může být opravdu velmi rychle.

Sochař Ali Sunarrto: Večerníčky sledují moje děti a já s nimi

Sochař Ali Sunarrto z Indonésie.Zatímco návštěvníci pátého ročníku Festivalu ledových soch uvítali téměř jarní počasí, samotní sochaři radost příliš neměli. Ali Sunarrto bojoval stejně jako ostatní se slunečními paprsky celý víkend, nakonec však Krtka s orlem zvládl a sklidil uznání přihlížejících. Sám ale přiznal, že to tentokrát jednoduché nebylo.

Jakou jste si vybral předlohu pro sochu z ledu?

Z večerníčkových postav jsem nakonec zvolil Krtečka a doplnil ho orlem.

Pocházíte z Indonésie, ale Česko pro vás není neznámé?

Vůbec ne, žiji tady už téměř patnáct let. Mám tady rodinu.

Proč právě české večerníčky, nebyly komplikace?

Problém to pro mě určitě nebyl. Mám děti, takže české večerníčky sledují a já s nimi také.

Jak moc je složité tvořit sochy z ledu v teplém počasí?

Je to trochu hloupé. Když děláme z ledu, musí být minimálně na nule. Pokud je větší teplo, led rychle taje a nedrží. Nemůžeme pak dělat příliš detaily. Pokud se o ně pokusím, za chvíli jen teče voda.

Co můžete udělat proto, aby se socha v teple nerozpadala?

Musíme pracovat rychle, pak už to necháme postupně padat.

Sochu necháváte přes noc na stejném místě?

Ano, nestěhujeme nic. V noci je chladněji, tak snad vydrží a další den snad ještě něco zůstane.

Jaký je proces při tvorbě soch z ledu? Děláte si nejprve detailní nákres?

Ostatní si předkreslí, co budou tvořit, ale já to nedělám. Potom bych stále koukal do papíru, takže raději rovnou pracuji.

Jaké nejrůznější nástroje používáte?

Potřebuji motorovou pilu, máme i frézu a nakonec jsou nezbytná nějaká dláta.

S jakými materiály obvykle pracujete?

Především se dřevem, na zimu ale přecházím na led.

V čem se oba materiály liší?

Je to podobná technika, jen led je jednodušší, protože není tak tvrdý.

Ledoví vítězové1. místo: Marián Maršálek, socha: Maxipes Fík
- kmotrou sochy: Česká Miss 2009 Iveta Lutovská Vítová

2. místo: Petr Štastný, socha: Pat a Mat
- kmotrami sochy: dívčí skupina 5 Angels

3. místo: Ali Sunarrto, socha: Krteček
- kmotrami sochy: Pavlína Danková a MUDr. Zuzana Koulíková

Čtěte také: Na střeše Galerie Harfa vyrostly olympijské ledové sochy