Vyšší nemocenská by se mohla dostat do vládní předlohy, jež má podnikatelům zjednodušit administrativu spojenou s placením odvodů. Zatímco nyní dostávají zaměstnanci z pojištění od 15. dne nemoci 60 procent příslušného vyměřovacího základu, nově by od 31. dne nemoci měla dávka vzrůst o šest procentních bodů a od 61. dne na 72 procent.

Hologram modré obrazovky
V kyberprostoru bude bezpečněji. Sněmovna schválila novelu

V prvních třech dnech nemoci zaměstnanec nedostává nic 

Novinka by podle pokladů autora návrhu Jaroslava Zavadila (za ČSSD) zvýšila příští rok výdaje na nemocenské o 2,4 miliardy korun, v následujících dvou letech by to bylo 2,5 a 2,7 miliardy korun. V prvních třech dnech nemoci zaměstnanec nedostává nic, pak do 14. dne dostává náhradu mzdy od zaměstnavatele.

Předloha o nelékařských povoláních stanoví, že zdravotní sestry nebudou potřebovat vysokoškolské vzdělání. Stačila by jim střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Poslanci chtějí v zákonu zakotvit rovněž podmínky mimo jiné pro povolání terapeuta a specialisty tradiční čínské medicíny a terapeuty chronických ran.

Poslanci se budou zabývat i univerzitními nemocnicemi 

Novela o pohřebnictví předpokládá, že noví podnikatelé v tomto oboru budou muset skládat zkoušku a mít praxi v oboru. Norma také posíluje kontrolu a upravuje sankce. U řidičských průkazů spočívá navrhovaná změna v tom, že lidé by mohli žádat o jeho vydání nebo výměnu na jakémkoli úřadu obce s rozšířenou působností, nejen v místě trvalého bydliště jako nyní. K žádosti by už navíc nepřikládali papírovou fotografii.

V úvodním kole poslanci projednají například vládní návrh zákona o univerzitních nemocnicích, na něž by se mělo přeměnit deset fakultních nemocnic. Zařízení by měla smlouvy s vysokými školami o vzdělávání lékařů.

Sněmovna. Ilustrační foto.
Poslanci budou moci dostávat víc peněz na bydlení v Praze

Na progamu budou i poslanecké úpravy zákona o státních svátcích

Po odkladech by se dolní komora mohla začít zabývat i poslaneckou ústavní novelou o snazším vysílání českých vojáků do některých misí v zahraničí. Opoziční ODS do programu prosadila předlohu o růstu výdajů státu na obranu nejméně na dvě procenta hrubého domácího produktu, jak doporučuje Severoatlantická aliance.

První čtení čeká dvě poslanecké úpravy zákona o státních svátcích. První se týká ustanovení dvou nových významných dnů, které se vážou k událostem druhé světové války, druhá doplnění pojmenování svátku 17. listopadu, tedy Dne boje za svobodu a demokracii, o Mezinárodní den studentstva. Na programu je rovněž předloha ministra Jana Chvojky (ČSSD), podle níž by veřejný ochránce práv dostal oprávnění sledovat dodržování práv zdravotně postižených lidí.

Malostranské náměstí.
Poslanci mají nápad, jak vrátit auta na Malostranské náměstí