Asi každý by za vandalské poničení vzácné sochy očekával tvrdý trest, o to víc, když se jedná o vzácnou sochu z Karlova mostu. U nás to ale zřejmě funguje jinak. Alespoň podle výsledku šetření případu z loňského roku, kdy americký turista poškodil sochu Turka, ale jeho čin byl následně vyhodnocen pouze jako přestupek a policie už ho dále neřešila.

Občanovi USA tak hrozila maximálně pokuta v řádech tisíců korun a peníze navíc nebyly dále investovány do opravy.

Incident se stal vloni na konci listopadu. Zhruba třicetiletého opilého Američana, který ulomil šavli soše Turka, zadrželi pražští městští strážníci.

Líbil se mu most

„Řekl, že se mu most líbil, a tak si chtěl odnést něco na památku, nakonec ale šavli odhodil,“ oznámila tehdy k případu mluvčí městské policie Jana Přikrylová s tím, že případ pro strážníky skončil ve chvíli, kdy vandala předali do rukou Policie ČR.
Sousoší, které občan USA poškodil, se přesně jmenuje Sv. Jana z Mathy, Felixe z Valois a poustevníka Ivana a je od barokního sochaře Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa.

Policie se případem zabývala a vyhodnotila ho pouze jako přestupek proti majetku. „Škoda totiž nepřesáhla pět tisíc korun, i znalec ji vyčíslil nižší. Případ jsme tak postoupili přestupkové komisi a z naší strany byl uzavřen,“ řekl Tomáš Hulan.

A právě zde byl podle mnohých kámen úrazu. „Někdo s prominutím plácnul tuto částku a bylo rozhodnuto,“ podotkl Jan Kněžínek, šéf magistrátního odboru ochrany památek.

To, že byl posudek hodně překvapivý, potvrzuje také Petra Hoftychová z oddělení restaurování veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy. „My máme sochu ve správě, a přesto si od nás nikdo žádné informace nevyžádal. Stalo se tak až poté, kdy už byl případ řešen jako přestupek. Přitom jen za opravu jsme dali zhruba osm tisíc korun, a to nepočítáme škodu historickou a morální. Navíc podobnými vandalskými činy trpí celé sousoší, které se pak musí opravovat,“ vysvětlila Hoftychová.

Nebyl to přestupek

Mimo jiné upozornila, že místo dřevěné už je na soše opět kovová šavle. „Podle mého názoru se určitě nejednalo jen o přestupek,“ dodala.
Přitom v případě potvrzení vyšší škody by Američanovi hrozil až rok vězení za poškozování cizí věci, rozhodně pak tvrdší trest než jen pokuta ve správním řízení.

Jenže podle informací Deníku byl muž vojákem a přišel by ihned o zaměstnání, a tak se údajně na případ nahlíželo jinak.

„Není divu, že se pak takové věci dějí opakovaně, kdyby byl takový člověk řádně potrestán, sochy by hned tak někdo neničil,“ řekla jedna z turistek na pražském mostě Blažena Karásková.

Podle Hoftychové jsou sochy terčem vandalů často a tvrdší tresty by mohly pomoci. „Navíc, ve chvíli, kdy už případ řešila komise, jsme z pokuty nic nedostali a sochu opravovali na vlastní náklady,“ uzavřela.