A někdy jim ani nepřijde na mysl, že by to měly udělat. Ano, řeč je o domácím násilí, které tohle všechno s sebou přináší. S „pevným zadkem" nyní má mnohem užší souvislost, než by se snad mohlo zdát.

Preventisté policejního prezidia připravili projekt nazvaný Zkus to říct spojený s informováním veřejnosti o domácím násilí a násilí na ženách, jehož hlavní postavou je populární cvičitelka Hanka Kynychová. Fitness trenérka, s jejímž jménem jsou zmiňované cvičební programy spjaty.

Jejím úkolem přitom rozhodně není jen přivést ženy od myšlenek na facky k představě pevně vyrýsovaného břicha – a nabídnout tak dočasnou úlevu; pouhé odreagování a chvilkové zapomenutí. Cvičitelka se netají tím, že z vlastní zkušenosti sama velmi dobře ví, o čem je řeč – a o tom, že vše lze změnit, nehodlá jen hovořit.

Přímo její příklad ukazuje, že se jde osvobodit a dokázat něco, což v područí tyrana prostě nelze. Akce ovšem není určena jen přímým obětem. Zuzana Pidrmanová z policejního prezidia připomněla, že prostřednictvím svých společensky viditelných sportovních aktivit, které připravuje primárně pro ženy, bude Hanka Kynychová informovat veřejnost, jak se má každý zachovat, když se v jeho okolí násilí páchá.

Cvičení, přednášky, diskuse

Tour s názvem Pohyb pomáhá startuje v neděli 20. března v Jižním sále Kongresového centra Praha (vchod číslo 5); pokračuje pak v sobotu 2. dubna v rakovnickém kulturním centru v ulici Na Sekyře; dalšími zastávkami se ještě během dubna stanou Domažlice a Brno. Vstup je zdarma. Program, který vždy začíná od deváté hodiny, nabídne nejenom tři hodiny cvičení, ale také přednášky a diskuse s odborníky.

Přítomni budou psychologové z anonymní linky pomoci v krizi policejního prezidia, zastoupeny budou i takové organizace jako Bílý kruh bezpečí pomáhající obětem trestných činů (ale současně rozvíjející i preventivní aktivity) či centrum pro týrané ženy ROSA. „Nebudou chybět ani další odborníci na toto téma z řad Policie ČR, kteří kromě veřejné debaty budou k dispozici i k osobním konzultacím," slibuje Petra Literová z policejního prezidia.

Připraven je také další program – třeba ochutnávka zdravých potravin, kosmetické poradenství i s líčením zdarma nebo možnost vyhrát DVD s fitness programy Hanky Kynychové. „Spousta žen si ani neuvědomuje, že už se stávají nástroji agresora," připomněla cvičitelka.

Trenérka chce 'vrátit' pomoc

K tomu, že se ve snaze pomáhat ženám staví po bok policistů, ji ovšem nepřivedla jen její osobní zkušenost. Při cvičení setkává se spoustou žen, které jí důvěřují – a často jí otevřou své srdce. Zvlášť když jim po zmínce, že pospíchají domů, aby partner nepoznal, že byly cvičit, položí otázku, zda takhle se jim to zdá v pořádku.

Pro mnohé se stala vzorem – a chce toho využít nejen pokud jde o téma péče o postavu. A vlastně chce i „vrátit" pomoc, které se jí kdysi dostalo. „Já byla zamilované a slepá," svěřuje se, když vzpomíná, co od někdejšího partnera vytrpěla na prahu dospělosti.

Tahání za vlasy pro ni byla před čtvrtstoletím běžná věc, proti zákazům vyrazit si s kamarádkami se nedokázala ohradit, pozdní příchod domů znamenal pár facek… Naštěstí jí prý kamarádka otevřela oči, přivedla ji k poznání, že tohle není normální, a podpořila ji v rozhodnutí sbalit se a odejít.

Ne, zákazy a omezování opravdu nejsou projevy lásky; může jít o začátek něčeho mnohem, mnohem horšího. A trpět a snášet příkoří kvůli „udržení vztahu" vlastně neznamená nic jiného než prodlužování problému. I když agresor umí být i něžný a dokáže se tak hezky omlouvat…

Osvobodit se všichni nedokážouNyní 47letá Hanka Kynychová se obětí domácího násilí stala v době, kdy jí bylo 20 až 23 let. Ano, trvalo to téměř tři roky, po které ji tehdejší partner týral fyzicky i psychicky; v neustálém kolotoči útoků a následného usmiřování.

Výjimkou nebyly facky ani vytrhané vlasy – a také zkušenost s tím, jak agresor dokáže svou oběť „zpracovat" a podmanit si ji, až má žena pocit, že takhle to v životě prostě chodí.

Hance se podařilo ze spárů agresora vymanit, když si i díky pomoci okolí uvědomila, že tohle není normální; i tak pak ještě po léta bojovala s psychickými následky. A ví, že je mnoho žen, jimž se to nepovede vůbec.

Osobnímu setkávání s následky domácího násilí se nevyhne ani nyní, i když žije v harmonické rodině; s manželem vychovávají tři děti - a jak sama říká, mají se doma všichni moc rádi.

Jednak se jí svěřují ženy, s nimiž se setkává v rámci organizování sportovních aktivit, jednak připomíná, že má ještě „druhou rodinu", kterou jsou dětské domovy, o které se prostřednictvím projektu Hejbejte se a zpívejte stará Nadační fond Hanky Kynychové.

A tam dojde i na otřesné příběhy, když od dětí slyší, jak v rodinách byly svědky násilných útoků, nebo dokonce jejich terčem. Dospělé ženy se s násilím přece jen vyrovnají lépe než dítě, které svým rodičům důvěřuje a je na nich závislé, upozorňuje.

Čtěte také: V roce 2015 bylo v Praze z domácností vykázáno 195 osob, meziročně méně