V kontextu pražské politiky se symbolické vyjádření solidarity s Tibetem prolíná s tématem, které rozděluje magistrát - nedávným schválením podpisu sesterské smlouvy s Pekingem obsahující pasáž deklarující jednotu a nedělitelnost Číny.

Přestože se obojí týká Číny, podle magistrátu spolu kontroverze kolem schválené smlouvy a otázka vyvěšení či nevyvěšení tibetské vlajky nad radnicí vůbec nesouvisí. Do akce se město podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana nezapojilo prostě proto, že vyvěšuje vždy jen vlajku České republiky, Prahy a Evropské unie a žádnou jinou.

S tím, že smlouva s Pekingem a Vlajka pro Tibet jsou separátní témata, souhlasí i politici, kteří vedení Prahy kvůli smlouvě jinak kritizují. Proti tomuto názoru se naopak postavil předseda pražských zelených Ondřej Mirovský.

Kritika místopředsedkyně ODS

Tibetskou vlajku vyvěsila letos už pošestnácté i radnice druhé městské části. Tamní místostarostka a první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija už loni kritizovala magistrát za to, že se k akci Vlajka pro Tibet nepřipojil.

Kritikou nešetřila ani letos. „Kritizovala jsem magistrát loni a kritizovat ho budu i teď. Patnáct let za našich primátorů vždy tibetská vlajka na magistrátu visela. Kdybychom měli primátora, visela by tam i dnes," uvedla.

Sama Udženija přitom na posledním jednání pražského zastupitelstva jako předsedkyně klubu ODS podpořila přijetí smlouvy Prahy s Pekingem, která uznává politiku jedné Číny. Nejedná se však podle ní o rozpor, protože mezi oběma otázkami nevidí souvislost.

„Se smlouvou to nemá nic společného. Jediný, kdo se tu chová pokrytecky, je TOP 09 a Strana zelených, která je dokonce v koalici a měla by se proto zasazovat o tom, aby na magistrátu tibetská vlajka visela," míní Udženija.

Jednoznačný odkaz ve smlouvě

Oddělování obou problémů souvisí s tím, že v takzvané politice jedné Číny se nejedná o Tibet, ale o Taiwan, který si na kontinentální Číně udržuje faktickou nezávislost, kterou však komunistická čínská vláda neuznává. Podpora politiky jedné Číny a solidarita s Tibetem se tak podle některých politiků nemusí vylučovat.

S tím, že akce Vlajka pro Tibet a smlouva s Pekingem spolu nesouvisí, jednoznačně nesouhlasí předseda pražských zelených Ondřej Mirovský.

„Ve smlouvě s Pekingem je jednoznačně odkaz na usnesení ministerstva zahraničí, kde je napsáno, že Česká republika nikdy nebude vyvíjet aktivity na podporu Tibetu. Pokud loni mohla být vlajka Tibetu nevyvěšena z jakéhosi šlendriánu, tak letos už to musí být proto, že to jde proti zájmům Číny. Pokud někdo tvrdí, že to jsou dvě oddělená témata, pak to znamená, že tu smlouvu nečetl," vysvětlil.

Na tomto názoru se zřejmě neshodne se svým stranickým kolegou, starostou Prahy 4 a předsedou zastupitelského klubu zelených Petrem Štěpánkem. Ten rovněž kritizuje Prahu za nevyvěšení vlajky, ale z odlišného úhlu. „Vyvěšení tibetské vlajky je důležité hlavně proto, že se domníváme, že Tibeťan, stejně jako Čech, má právo na svobodu. Že někdo podporuje snahu Tibeťanů neznamená, že je automaticky proti Číně," míní.

V Praze 1 vlajku nevyvěsili

Otázka lidských práv v Tibetu a politika jedné Číny, která se týká Taiwanu, jsou odlišnými tématy i pro šéfa zastupitelů TOP 09 Václava Novotného. Jeho strana magistrát hlasitě kritizuje kvůli obojímu.

„Podle našeho soudu je to zvůle paní primátorky, která přerušila dlouholetou tradici," komentoval neúčast hlavního města na akci Vlajka pro Tibet Novotný. Klub TOP 09 a nezávislých proto na protest proti vedení města a jeho politice vyvěsil tibetskou vlajku z oken své klubové místnosti na magistrátu. „Šlo o akt kritiky vůči magistrátu, a to nejen v otázce Číny," popsal Novotný.

Aby to nebylo tak jednoduché, jednota v této otázce tak úplně nepanuje ani v řadách TOP 09. Například Novotného spolustraník, starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký ve čtvrtek odmítl tibetskou vlajku vyvěsit. Odůvodnil to tím, že podobná gesta nepatří do komunální politiky, ale na ministerstvo zahraničí.

S tím nesouhlasí tamní zelení. „Že se má městská část starat jenom o věci ve svém katastru, to je podle mně účelový argument. Praha 1 má rozvinutá partnerství se zhruba deseti zahraničními městy, tudíž zahraniční rozměr i zde určitě existuje," oponoval argumentaci Lomeckého zastupitel za zelené na jedničce Petr Kučera.

Vlajku nevyvěsila ani Praha 8, a to i přesto, že původně se do akce přihlásila. Proti neúčasti se podobně jako na magistrátu postavila tamní Top 09, jejíž zástupci vlajku vyvěsili u stavby Nová Palmovka, kde by v budoucnu měla sídlit radnice osmičky.

Zastupitelstvo zřejmě nebude

I když názor mají v zásadě stejný, ohledně Číny se dostaly do sporu i TOP 09 s Trojkoalicí. Týká se smlouvy s Pekingem. Praha se podle Novotného kvůli článku o podpoře jednotné Číny dostává do nerovného postavení s Pekingem. „Není to smlouva mezi městy, ale deklarace Prahy, která nadbíhá politice Číny jako takové," míní.

TOP 09 se proto v minulých týdnech pokoušela získat dostatek podpisů zastupitelů k tomu, aby mohlo být svoláno mimořádné zastupitelstvo, které by projednalo možnost revokace smlouvy. V řádném termínu už bude dohoda podepsaná a zvrátit nepůjde. Zastupitelé Trojkoalice však podle Novotného o svolání nestojí, i když proti smlouvě důrazně protestovali.

To za Trojkoalici potvrdil i Štěpánek. Svolávat zastupitelstvo je podle něj zbytečné, protože stejně schází hlasy k tomu, aby se mohla smlouva zrušit. „To bychom mohli svolávat zastupitelstvo po každém prohraném hlasování," shrnul.

O akci Vlajka pro TibetMezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě. Akce probíhá každý rok 10. března, v den výročního povstání Tibeťanů proti čínské okupaci v tibetském správním centru Lhase v roce 1959, které si vyžádalo přes osmdesát tisíc životů.

Přes milion Tibeťanů zemřelo v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Čeští sympatizanti se k vyvěšování vlajek poprvé připojili v roce 1996. Celkem se letos zapojilo více než sedm set padesát radnic z celé republiky, padesát z nich vůbec poprvé. Loni jich bylo 697.

Čtěte také: Na podporu Tibetu se lidé sešli před čínskou ambasádou