Za těžké ublížení na zdraví může podnikatel Roman Janoušek odsedět ve vězení až deset let. Právě kvůli tomuto zločinu je od nedělního podvečera stíhán. Podezřelý je navíc z ohrožení pod vlivem návykové látky.

Znění obvinění, které si údajně osobně vyzvedl, už znají jeho právníci a mohou začít naplno pracovat na obhajobě. K dobru navíc získali dva drahocenné dny. Právě tak dlouho trvalo vyšetřovatelům, než obvinění předali samotnému podezřelému poté, co jej v pátek po výslechu poněkud pozoruhodně propustili zadním vchodem z budovy krajského ředitelství policie v Kongresové ulici.

Policie ve zřejmém průtahu však pochybení neshledává. Vše prý probíhalo zcela standardně. „Dodržel dohodu a ve stanovený čas, tedy v neděli dvacet minut po sedmnácté hodině mu bylo předáno usnesení o zahájení trestního stíhání,“ pronesl včera před novináři ředitel pražských policistů Martin Vondrášek s tím, že místo Janouškova pobytu je vyšetřovatelům známo. Stíhání bude podle Vondráška dozorovat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4.

Ženě, kterou v pátek dopoledne Janoušek s 2,2 promile alkoholu v krvi srazil svým porsche, byla na urgenci Česko-vietnamské společnosti a jejích rodinných příslušníků přidělena ochrana. Její hospitalizace na ARO v motolské nemocnici pokračuje. Pozornost se ale právem upírá na práci policie. Nejednalo se s Janouškem v rukavičkách? To je otázka, která od pátku zaměstnává pražskou veřejnost.

Tlačil někdo na vyšetřovatele?

Připomeňme, že podle očitých svědků Janoušek nebyl po zadržení spoután, přestože ujížděl, posléze utíkal policistům. Několik desítek minut po zadržení údajně telefonoval a po tříhodinovém výslechu byl bez sdělení obvinění propuštěn na svobodu. Přestože dodnes nebyla vyslechnuta poškozená.

„Nedovedu si představit, že by se při vyšetřování postupovalo nestandardně,“ komentoval včera případ ministr vnitra Jan Kubice.

Nejmenovaný pražský kriminalista ovšem Deníku sdělil, že Janouškův případ mu přinejmenším nestandardní připadá. „Už sám fakt, že se s podezřelým z těžkého ublížení na zdraví vyšetřovatelé, jak sami říkají, dohodli a dali mu tak dva dny k dobru, je velice zvláštní. Umím si to vysvětlit jedině silným nátlakem vlivných advokátů. Já sám bych na jejich místě rozhodně zadrženého umístil do cely předběžného zadržení. To především kvůli značné opilosti. Dokázal bych vyjmenovat dokonce i vazební důvody. O způsobu zadržení unikajícího pachatele raději ani nemluvím. Jsem přesvědčen, že pokud by totéž spáchal nějaký, řekněme bezvýznamný občan, vyšetřování by se odvíjelo poněkud jinak,“ svěřil se kriminalista za příslib zachování své anonymity.

Čtěte také: 
Prahu řídil lobbista Janoušek. BIS byla bezmocná
Lobbista Janoušek boural a srazil ženu, byl opilý