Zmínil, že se sice vyskytly sporné momenty – v celkovém souhrnu ale obří akce podle Stropnického dopadla dobře.Tohle konstatování ovšem neznamená tlustou čáru za skončenou akcí.

Útoky tyčemi

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) kladl ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) dotazy ke konkrétním incidentům – a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ujistil, že budou důkladně vyšetřeny. I za účasti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) – což znamená prověřování, zda se někdo z policistů nedopustil trestného činu.

GIBS například bude prověřovat okolnosti, za jakých příznivci čínského prezidenta napadali praporovými tyčemi názorové protivníky vystupující jako zastánci Tibetu. K tomu došlo již v pondělí u Evropské ulice, v úterý pak například v Chotkových sadech.

Emotivní debaty

Lze také ještě předpokládat emotivní debaty politiků a zřejmě i jednání na právnické úrovni v souvislosti s událostí z úterního podvečera, kdy policisté nepustili na Hradčanské náměstí účastníky předem ohlášené demonstrace proti návštěvě čínského prezidenta i proti vstřícnosti jeho českého hostitele (přes zátaras se nedostal ani poslanec a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek).

Police následně vysvětlovala, že s účastníky dlouhé desítky minut komunikovali policisté z antikonfliktního týmu a upozorňovali na nevymahatelnost práva shromažďovacího.

Omezení vstupu

Nešlo přitom jen o uplatňování ustanovení zákona o Policii ČR a mezinárodních úmluv, podle nichž je policie v souvislosti se zajišťováním bezpečnosti určených osob a chráněných objektů a v souvislosti s plněním konkrétního úkolu oprávněna omezit nebo zakázat vstup osob do vybraných prostor.

Již během příprav bezpečnostních opatření totiž policie požádala magistrát o vydání dopravně inženýrského rozhodnutí, jimž byla oblast Hradčanského náměstí dočasně vyjmuta z veřejných prostranství a byla uzavřena pro vozidla i chodce. To bylo vydáno 21. března.

Čtěte také: Policii v 'akci Čína' zaměstnaly potyčky i promítání