„Akci provádíme na několika místech v Praze, ale v tuto chvíli je nemůžeme upřesnit ani uvést jiné bližší informace. Akce totiž ještě neskončila," řekla ČTK policejní mluvčí Zoulová. Radiožurnál uvedl, že policisté zabavují vybavení pro pěstování například v Praze 9 nebo ve velkoobchodě v Praze 3. Majitel velkoobchodu je podle rozhlasu policejním zásahem znechucený, protože prý neprodává nic, co by podporovalo přímo pěstování konopí.

Zátah na prodejny s potřebami pro pěstování konopí zahájila policie zhruba před dvěma týdny. Zkontrolovala přibližně stovku objektů, v nichž zajistili nejen zboží, ale i 16 pěstíren konopí. Přes čtyři desítky lidí pak obvinila ze šíření toxikomanie a dalších 32 z tohoto trestného činu podezírá. Prodejci i majitelé obchodů se podle policejního prezidia dopustili šíření toxikomanie tím, že nabízeli a veřejně prezentovali materiály propagující pěstování a užívání marihuany.

Policie začala zasahovat proti growshopům na základě paragrafu o šíření toxikománie a loňského výroku Nejvyššího soudu, kdy byli k podmíněnému trestu za šíření toxikománie odsouzeni majitelé jednoho květinářství. Zásah zdůvodnila i tím, že v Česku od roku 2007 přibývá tzv. vnitřních pěstíren konopí a spolu s tím i kamenných a internetových obchodů, které nabízejí potřebné technologie.