Problémy byly například v okolí Národního divadla, kde se scházely skupiny popíjejících, podle městské policie vznikaly problémy u Nové scény nebo u Žofína. První dny, kdy nová rozšířená vyhláška vstoupila v platnost, se hlídky městské policie uchylovaly spíše k domluvám. S tak řečeným pardonem je už ale konec.

Největší počet míst, kde zákaz platí, je v Praze 8 celkem 162. Způsobeno je to tím, že ve vyhlášce jsou vyjmenovány desítky konkrétních provozoven a prodejen, před kterými jsou problémy. „Pokud někdo vyhlášku opakovaně nerespektuje, udělí strážníci pokuty, zatím jich rozdali dvanáct. Nemusí to vypadat jako závratně vysoké číslo, ale naším hlavním cílem není takzvaná buzerace lidí," sdělil Jiří Janků, starosta Prahy 8. Podle starosty chce radnice lidem v prvé řadě vysvětlit, co se nedělá.

A pokud prý budou okolí i nadále obtěžovat, budou nadále dostávat pokuty což zřejmě nastane po zimě s příchodem teplejšího počasí. Radnice do vyhlášky zahrnula místa, kde je opakovaně problém s dodržováním pořádku. Pravidelnou kontrolou strážníků by se situace podle starosty Janků měla postupně zlepšit byť pozdě, neboť novela vyhlášky přišla až po teplých měsících, kdy venkovní popíjení alkoholu už tolik netáhne.

Veřejnost prý vyhlášku oceňuje

Druhý nejvyšší počet míst se zákazem pití alkoholu na veřejnosti je v Praze 4, přesně 82. „Rozšíření zákazu na další náměstí a ulice a zejména na okolí dětských hřišť, nákupních center a samostatně stojící přístřešky městské hromadné dopravy je výsledkem tlaku našich obyvatel," uvedla radní Lucie Michková, předsedkyně Komise pro bezpečnost a prevenci kriminality v Praze 4.

Podle městské policie zde hlídky pokutovaly od ledna do října celkem třiadvacetkrát. „Občané si rozšíření zákazu v jednotlivých částech Prahy 4 vyžádali a oceňují, zejména v okolí tzv. večerek. Městská policie získala novelizovanou vyhláškou efektivní nástroj k potírání společensky nepřijatelných jevů. Pokud bude poptávka od našich obyvatel, dalšího rozšiřování se nebojíme," řekla radní Lucie Michková. Zároveň zdůraznila, že radnice rozhodně nestrpí, aby se děti při cestě do školy musely dívat na opilce u tzv. večerek, aby opilci močili v parcích, v okolí hřišť a bytových domů a hlukem ve večerních hodinách obtěžovali veřejnost.

Krajní represe zatím netřeba

Na pomyslném třetím místě je obvod první městské části. „V našem obvodu došlo k určitému zmírnění v počtu osob, konzumujících alkohol na veřejném prostranství. Problém je ale u cizinců, kteří vyhlášku neznají a často si berou alkohol do ulic. Nicméně průměrně padá kolem 20 pokut týdně," vypočetla Veronika Blažková, mluvčí radnice Prahy 1. Kromě porušování vyhlášky o zmíněném zákazu pití se podle Blažkové u některých opilců připojuje rušení nočního klidu či výtržnictví. „Mezi místa, kde se porušuje vyhláška častěji je Václavské náměstí. Často jsou zde přistiženi turisté s pivem," doplnila mluvčí Veronika Blažková.

„Je to bič na všechny občany a lidi, kteří svým chováním a pitím alkoholu znepříjemňují život v hlavním městě," vysvětluje mluvčí městské policie Jan Čihák.

Za porušení zákazu pobytu i před soud

Podle mluvčího však notorickým ignorantům vyhlášky hrozí další, málo zmiňované sankce. „Může to být i zákaz pobytu v dané městské části. Jestliže i ten poruší, taková osoba se dopouští trestného činu maření úředního rozhodnutí," poznamenal Jan Čihák. Zatím údajně až ke krajním represím nedošlo.

Nicméně vyhláška je jedna věc a mocná žízeň opilcova zřejmě druhá. Vypovídá o tom i ohlédnutí v čase v loňském roce v období leden až říjen městská policie zjistila 3 437 přestupků a výše inkasovaných pokut dosáhla 1 074 800 Kč. Ve srovnání se stejným obdobím letošního roku došlo k razantnímu poklesu porušení vyhlášky městská policie vybrala 433 900 Kč. „Účinnost postihu a přítomnost hlídek strážníků již zřejmě vykonala své lidi si prostě dávají mnohem větší pozor," míní Lucie Michková, radní Prahy 4. V celkovém pohledu nepochybně ano, avšak aktuální údaje městské policie hovoří v neprospěch optimistů v loňském říjnu strážníci pokutovali v celkové výši 103 100 Kč a letošní říjen skončil na čísle 153 300 Kč.

„V obecné rovině lze říct, že jinak asi bude strážník přistupovat k pachateli přestupku, kterého ve stejné lokalitě za tento přestupek opakovaně řešil a který opakovaně tuto vyhlášku porušuje," doplnil mluvčí Jan Čihák.

Podle mluvčího bude nejspíše jinak postupováno u případu návštěvníka metropole, který zmíněnou vyhlášku nezná. Přesto podle Čiháka se strážník vždy rozhoduje na základě poznatků a konkrétní situace.

„Mnoho opilců nás nejdříve slovně napadá, že je šikanujeme. Kolem nich prázdné láhve a upírá se na ně kritický pohled veřejnosti. Jenomže pak se dívá na nás, co s tím uděláme," říká nejmenovaná hlídka strážníků, která vykázala z míst zákazu nejméně tucet podnapilých osob.

Pokuty v čase a číslech

- Leden říjen 2012 celkem vybráno 1 074 800 Kč

- Leden říjen 2013 celkem vybráno 433 900 Kč

- Říjen 2012 vybráno 103 100 Kč

- Říjen 2013 vybráno 153 300 Kč

Zdroj: Městská policie Praha