Zažít město jinak se pořádá již 11. rokem a jejich cílem je oživení veřejného prostoru v Praze a dalších českých městech. „Tato výjimečná akce ukazuje, co se stane s ulicí, když patří jen lidem a jejich fantazii. Právě oni stojí za programem i produkcí své slavnosti. Zaparkovaná auta tak nahradí koncerty, divadla nebo recepty místních obyvatel,“ uvedli koordinátoři ze spolku Auto*Mat.


Letos Pražané pořádají akci na necelých 70 místech po celém hlavním městě. Čekají vás nejenom koncerty, divadla a hry pro děti, ale i nové a originální akce. Nuselské schody zažijí tento rok město jinak úplně poprvé a svým návštěvníkům nabídnou fitness cvičení či sázení tulipánů. Po městě vás pak provede bezdomovec Robert a o show se tu postarají herci z Divadla na Fidlovačce.

Budova Veletržního paláce, kde sídlí Národní galerie
Oldřich Tyl architekt Veletržního paláce

Na Puškinově náměstí se pak můžete zúčastnit netradiční soutěže – přípravy nejlepšího jídla z brambor. „Jediným pravidlem je to, že brambory musí být jednou z ingrediencí pokrmu. Porce stačí malá, na posouzení poroty, budete-li mít chuť potěšit svým kuchařským umem více sousedů, budeme rádi,“ uvedli organizátoři se spolku Zažít PU Jinak.


Vinohradští pak pro své sousedy připravili pravou mexickou fiestu v Americké ulici. Jelikož se v sobotu slaví mexický den nezávislosti, můžete se těšit na tradiční ceremonie, barevné dekorace a samozřejmě i hudbu.

Na praho.nevyhazujto.cz můžete sehnat třeba i trafiku
Praha spustila web pro vyhozené věci: můžete tu pořídit karty i trafiku

Pokud jste spíše na umění, vydejte se do Veletržního paláce. Tam budete moci zdarma navštívit komentované prohlídky uměleckých děl autorů, kteří v minulosti žili v Praze 7. Historička umění Jitka Šosová návštěvníkům přiblíží Antonína Slavíčka či Alfonse Muchu. Děti se pak můžou zabavit na výtvarné dílně, která se zaměří na aktuální výstavu s názvem Magdaléna Jetelová: Dotek doby.