Zatímco ještě před pár lety nebyly dýně právě oblíbenou plodinou a lidé si pod tímto slovem představili pouze velký, oranžový, neskladný a také nepříliš chutný plod, dnes si mohou milovníci dobrého jídla, fanoušci originálních dekorací i zapálení zahrádkáři užívat desítky odrůd různých tvarů, barev a velikostí.

Prohlédnout si je bude možné v trojské botanické zahradě po celý měsíc od 24. září až do 23. října. Právě v tomto období se bude konat tradiční velká výstava s názvem Dýňový podzim.

Dýňový podzim. Zdroj: web Botanická zahrada

Na své si přijde každý 

„Dýně patří stejně jako třeba melouny nebo okurky do čeledi tykvovitých a pocházejí původně z Latinské Ameriky. Dnes za nimi ale naštěstí nikdo tak daleko cestovat nemusí.

Na naší výstavě v Ornamentální zahradě najdou návštěvníci stovky dýní, cuket a patisonů padesáti různých odrůd. Na své si tedy přijde každý, kdo se rád nechává fascinovat a překvapovat tím, co pěstitelé a příroda společně dokáží," zve návštěvníky Oldřich Vacek, ředitel Botanické zahrady hl. města Prahy.

Výsledky své práce na Dýňovém podzimu představí odborníci z těchto institucí:Česká zemědělská univerzita v Praze
Demonstrační a výzkumná stanice Troja
Centrum aplikovaného výzkumu zeleniny a speciálních plodin VÚRV v.v.i.
Oddělení genetických zdrojů zelenin, léčivých rostlin a speciálních plodin, Olomouc – Holice

Botanická zahrada hl. města Prahy
Dýňové hrátky – sobota 22. a neděle 23. října od 13 do 16 hodin
Rodiče s dětmi by si měli výlet do Troji naplánovat nejlépe o víkendu 22. – 23. října odpoledne, kdy se uskuteční Dýňové hrátky. Ve venkovní expozici mohou děti popustit uzdu fantazii, rodiče se vrátit do dětských let a společně se vrhnout na nespoutané a zábavné tvoření. Kromě dýní za drobný poplatek budou k dispozici další podzimní přírodniny pro tvorbu strašidel, zvířátek i jiných dekorací podle vlastní představivosti. Svoje výtvory si mohou malí i velcí výtvarníci odnést domů a vyzdobit jimi třeba zahradu nebo balkón.
Kromě dýňové tvorby mohou návštěvníci uplatnit své výtvarné sklony i v kreativní dílně založené na práci s barevným pískem. A pro ty, kteří raději zapojí své šedé buňky mozkové, bude připraven kvíz na téma „Krásné dřevo krásných stromů."

Halloween – 31. 10. od 16 do 19 hodin
Druhou příležitost využít královny podzimu, jak se dýním přezdívá, budou mít rodiny s dětmi na Halloween v pondělí 31. října odpoledne. „Děti budou moci do setmění plnit čarodějné úkoly, jako je lovení jedovatých žab, sbírání surovin pro výrobu kouzelného lektvaru a jeden z úkolů povede i látkovým tunelem plným nebezpečí," láká nejmladší návštěvníky na originální program ředitel Oldřich Vacek.
Občerstvení malých i velkých bude zajištěno, chybět nebude mimo jiné dýňová polévka a také špekáčky, které si každý bude moci sám opéct a posedět s nimi u ohně. Po setmění pak nastane v zahradě rej strašidel, kdy si děti v maskách budou moci v průvodu projít areál osvícený vydlabanými dýněmi. Ty si děti spolu s rodiči budou moci samy během odpoledne vyrobit. Stačí nezapomenout lžíci a nůž na dlabání a pracovní oblečení, kterému nějaké to zašpinění neuškodí.

Čtěte také: Babí léto vábí na akce do Botanické zahrady v Troji