„Měli jsme půl století vojenské vlády a ti samí lidé, kteří byli součástí vojenského režimu, tvoří velkou většinu současné vlády, takže myslím, že už jen tento fakt dostačuje, abychom viděli, kolik toho máme ještě před sebou," nechala se slyšet Su Ťij, která již v neděli varovala před přehnaným optimismem, pokud jde o další vývoj v Barmě.

Su Ťij také varovala před tím, že současná barmská ústava nemusí být dostatečnou zárukou demokratického vývoje. Ústava podle ní nemá dost pojistek proti zneužívání moci a nezaručuje lidem právo vybrat si takovou vládu, jakou by chtěli.

Žena, která kvůli svému odporu vůči armádním špičkám strávila 15 let v domácím vězení, dnes znovu vyjádřila přesvědčení, že cesta k demokracii započatá v roce 2010 nebude jednoduchá. Zároveň ale nastínila, jak by nakonec demokratická vláda v její zemi mohla vypadat.

Setkání s prezidentem

Byla by to vláda, která dá lidem pocit takového bezpečí, že nebudou mít strach ji kritizovat a případně se ji postavit; vláda, která bude mít důvěru v lidi a bude jim naslouchat; vláda, která se bude o lidi starat, ale zároveň nebude příliš zasahovat do jejich života; vláda, která se nebude bát vzdát moci, když přijde její čas. Právě takové vlastnosti podle Su Ťij dosavadním barmským vládám výrazně chyběly.

Barmská nositelka Nobelovy ceny za mír se dnes sešla s prezidentem Milošem Zemanem. Na nedělním zahájení letošního Fora 2000 zavzpomínala i na jeho předchůdce v úřadu a svého osobního přítele Václava Havla, který podle ní svým bojem za demokracii udržoval v Barmáncích plamen naděje i v těch nejtěžších dobách.